Baby Loss Awareness Week 2022 | Blog |Verlies en Veerkracht
Voor 16u besteld, direct verzonden!
Baby loss awareness week 2022

Baby Loss Awareness Week 2022

Een kindje verliezen, vroeg in de zwangerschap…
Een onzichtbaar verlies waar jaarlijks vele duizenden ouders mee te maken krijgen.
Een stil verdriet dat door de buitenwereld vaak niet gezien wordt.

Tijdens de ‘Baby Loss Awareness Week’ (BLAW) wil ik extra stil staan bij deze kindjes die er maar heel kort waren.  Ik vraag hier extra aandacht voor, en voor het grote verdriet dat hun ouders met zich meedragen.  Het maakt niet uit hoe lang het geleden is of hoe lang de zwangerschap duurde.

 

BLAW2021

Vanuit mijn expertise help ik dan ook graag mee om de bewustwording rond de psychosociale gevolgen van miskramen en vroeg verlies in de zwangerschap te vergroten. 

Een miskraam komt heel vaak voor, medisch gezien is dat helemaal geen uitzondering, maar ook deze ouders verliezen hun kind!

Dagelijks merk ik dat de omgeving deze ouders probeert te helpen maar hoe goed bedoeld ook, de uitspraken die ouders vaak te horen krijgen helpen niet.  Het verlies minimaliseren helpt niet.  Ja, het kan kloppen dat de ouders nog jong zijn en dat ze nog opnieuw kunnen proberen.  En ja, medisch gezien was er waarschijnlijk wel iets mis, waardoor de natuur beslist heeft.  En uiteraard weten ouders nu hoe het werkt en zal het volgende keer wel lukken.  Maar deze rationele uitspraken helpen niet!  Daar wil ik ook vooral de aandacht op vestigen.

#BLAW2022

De ‘Baby Loss Awareness Week’ loopt van 9 tot 15 oktober 2022 (#BLAW2022). Deze week geven we extra aandacht aan kindjes stierven tijdens de zwangerschap, én aan het stil verdriet dat deze ouders met zich meedragen.

Elk kind doet er toe, hoe pril de zwangerschap ook was.  En elk kind hoort bij het gezin, ook al heeft het nooit geleefd buiten de baarmoeder.  Het is zo belangrijk dat ook deze kindjes erkenning krijgen, want ook deze kindjes hebben van een vrouw een moeder gemaakt en van een man een vader gemaakt.  Je bent moeder of vader van al je kinderen, ongeacht hoe lang ze bij je zijn geweest.  Een zwangerschap maakt dus van een koppel plots ouders, ook al is er geen fysiek kindje in leven.

En hier draait nu net de week rond zwangerschaps- en babyverlies rond.  Voor ouders die een vroege miskraam meemaken is dit nog extra pijnlijk, want hun kindje lijkt voor de buitenwereld niet te bestaan. 

Het thema van dit jaar: ‘stepping stones’ (stap voor stap)

Elk jaar draait deze week rond een ander thema en dit jaar werd gekozen voor het thema ‘stap voor stap’.  Ik benadruk vaak hoe individueel en persoonlijk een rouwproces is, en dat is precies waar dit thema over gaat.

Na het verlies van je kindje sla je een nieuwe weg in in je leven.  Je komt op een pad dat je nooit verwacht had en waarop je hoopte nooit te moeten wandelen.  Deze weg is geen rechte weg, maar een kronkelweg met veel ups en downs.  Deze weg staat symbool voor je rouwproces, dat bij iedereen anders verloopt.  Mijn 2 vorige blogberichten gingen hier ook over, deze kun je hier en hier terugvinden.

Tijdens de ‘Baby Loss Awareness Week’ wordt bekeken welke stappen er te nemen zijn in een rouwproces en hoe dit voor iedereen anders verloopt.  Een rouwproces is vaak een lang, moeilijk en eenzaam pad dat je bewandelt en het is belangrijk dat rouwenden ergens met hun verdriet terecht kunnen en dat ze zich gesteund voelen.

‘Wave of light’ op 15 oktober

Op zaterdag 15 oktober om 19u wordt de week afgesloten met een ‘wave of light’.  Aan deze wave of light kan iedereen deelnemen, dus ik nodig jou uit om zeker mee te doen.  

Je doet mee door om 19u een kaarsjes te branden om kindjes te herdenken.  Foto’s van deze kaarsjes kun je posten op social media om zo een lichtgolf te creëren die de hele wereld rond gaat.

Wave of light

Aan deze virtuele lichtgolf kun jij ook deelnemen door om 19u jouw foto te posten op jouw Insta stories of Facebook verhaal. Gebruik #waveoflight en tag @verlies.en.veerkracht, zodat ik ook jouw lichtje kan zien.

Wat je verder nog kunt doen

Wees creatief en steun de week rond babyverlies op jouw eigen manier door de kleuren roos en blauw te gebruiken.  Zet deze week bijvoorbeeld theelichtjes voor je raam in roos en blauw, maak een mooie raamdecoratie of kleed je in roos en blauw.  Zo help jij mee de aandacht te vestigen op BLAW2022!

E-Book 'een miskraam verwerken, hoe doe je dat?'​

Miskraam verwerken E-book
Facebook
Twitter
LinkedIn

2 reacties op “Baby Loss Awareness Week 2022”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verlies en Veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders