Sigrid Christiaens | Verlies & Veerkracht | Rouwbegeleiding | Mechelen
TROOSTCADEAU webshop | Voor 16u besteld, direct verzonden!
Gecertificeerd rouwtherapeut

Sigrid Christiaens| Gecertificeerd rouwtherapeut
Lid van Kwaliteitsnetwerk miskraambegeleiding
Lid van Belgische Beroepsvereniging Therapeuten en Coaches (BBTC)

Herinneringsboek na dood vader

Ik ben Sigrid Christiaens, getrouwd met Koen en mama van 3 tieners: 2 jongens van 19 en 16 en een dochter van 14.  Samen met onze kat Mona wonen we in Mechelen.  Daar heb ik ook mijn eigen praktijk als rouwtherapeut en mijn webshop in troostgeschenkjes.  

Mijn visie op rouw

Rouwen betekent voor mij aandacht geven aan een verlies en leren hoe je kunt omgaan met je verdriet.  In verbinding met diegene die je bent veloren ga je voorzichtig naar de toekomst kijken en je veranderde leven herinrichten.  Een rouwproces is een natuurlijke manier om je pijn te verwerken.  Door dat verdriet er te laten zijn, en het toe te laten, kun je uiteindelijk verder met je leven.  

Ik weet uit persoonlijke ervaring dat het moeilijk kan zijn om over die berg verdriet heen te kijken.  Ik heb dat gemerkt toen ik mijn vader verloor.  In het begin leek het één groot kluwen, en waar moest ik beginnen met verwerken?  

Verdriet kan als een schaduw met je meelopen, je verstikken en ervoor zorgen dat je niet meer goed functioneert.  Je kunt dan veel steun vinden in lieve mensen om je heen die je verdriet erkennen.  Die je ruimte geven, én tijd.  En beseffen dat er geen tijdsduur staat op rouwen, en dat een rouwproces nooit helemaal klaar is.  Want er komt een moment waarop mensen niet meer vragen hoe het met je gaat.  Dat betekent echter niet dat het verdriet weg is, je draagt het stil met je mee.  Net zoals een moeder het verlies van een pril kindje altijd met zich meedraagt, al spreekt ze er misschien nooit over.

Een opmerking die ik heel vaak krijg, is dat ik toch wel echt een verschrikkelijk verdrietige job heb.  Mensen vragen me vaak hoe ik dit vol hou, om constant met verdrietige mensen te werken.  Maar het tegenovergestelde is net waar.  Als ik zie welke prachtige stappen mijn cliënten maken in hun persoonlijke ontwikkeling, daar word ik net heel blij van.  En zij ook, gelukkig.  Hoe groot het verdriet ook is als ze hier de eerste keer toekomen, telkens zie ik het sessie na sessie lichter worden.  Het verdriet moet niet weg, het krijgt net aandacht.  En dan gebeuren er hele mooie dingen.  Ik zie vrouwen zoveel dichter bij zichzelf komen, ik zie hen keuzes maken waar ze oprecht (opnieuw) gelukkig van worden.  Ik zie hen iemand worden die ze nooit zouden geworden zijn zonder eerst deze diepe pijn van het verlies te voelen.  Het voelt telkens weer magisch om dit te kunnen bereiken met een traject van 5 sessies.

Sigrid Troostcadeau

Verlies & Veerkracht

Ik zie veel vrouwen overleven, op een soort automatische piloot door het leven gaan.  Maar ze kunnen niet meer genieten zoals vroeger.  Ze wíllen wel verder, hun leven opnieuw vorm geven, weer genieten.  Maar de grote vraag is ‘hoe dan’?  Waar begin je?  Daar help ik hen bij.  Samen die eerste stapjes zetten, je rouwproces in beweging brengen.  Leren rouwen, want dat hebben we op school nooit geleerd.  Vanuit dat diepe verlangen om vrouwen hierbij te helpen, heb ik Verlies & Veerkracht opgestart.  Ik reis een tijdje met je mee in je rouwproces.  Ik ben jouw wegwijzer en kan als een vuurtoren je pad verlichten.  Jij kiest de route die we volgen, jij zit aan het stuur, jij bepaalt waar we uitkomen.

Rouwen moet je zelf doen, maar dat wil niet zeggen dat je het alléén moet doen

Troostcadeau

Mijn ervaring als rouwbegeleider leert mij dat de omgeving mensen met verdriet wel wil steunen, en dat ze wel willen tonen dat ze meeleven, maar vaak niet weten hoe.  Omdat ik zag hoe moeilijk ze het vaak hadden om hun medeleven op een gepaste manier te tonen, besloot ik zelf een webshop op te starten met troostcadeautjes.  De reacties van de ontvangers van deze geschenkjes zijn hartverwarmend.  Door iemand een troostcadeautje te sturen, laat je voelen dat je er bent, je laat je nabijheid voelen en dat brengt ongelooflijk veel steun en troost.

Koesterbox 'Warme koestering'

Sinds mijn vader in 2015 veel te vroeg overleed, ging ik beseffen dat je niet moet uitstellen, maar dat je nu moet genieten.  Ik hoor mensen vaak zeggen ‘als ik met pensioen ben ga ik dit doen’, of ‘later wil ik dat doen’, maar genieten moet je zoveel mogelijk nu doen, zeker van kleine dingen.

troostkei

De helende kracht van creativiteit

Ik vind praten belangrijk, maar dat zet toch vooral je verstand aan het werk.  Rouwen doe je met heel je lichaam, waarom zou je dan bij de verwerking van een rouwproces enkel je hoofd gebruiken?  Creatief bezig zijn heeft mij al enorm geholpen in mijn eigen rouwprocessen en ik wil mijn cliënten ook laten ervaren hoe helpend je handen kunnen zijn in zo’n proces.

Soms is het moeilijk om je gevoelens onder woorden te brengen, of soms zijn er gewoon geen woorden.  Iets maken met je geliefde in gedachten helpt dan om heel kort bij je gevoel te komen.  Zo ervaar je verbondenheid met je geliefde, zonder veel woorden.  Bovendien ga je met iets naar huis dat je kunt koesteren en dat brengt troost.

Happy travelling stones

Als hobby beschilder ik ook kleine reiskeitjes.   Ik versier ze met mooie boodschappen en bemoedigende woorden.  Deze beschilderde steentjes laat ik achter tijdens wandelingen met als doel om een glimlach te toveren op het gezicht van de vinder.  Deze mag het steentje houden of verder laten reizen.  Via de Facebookgroep ‘Happy Travelling Stones’ kunnen we de reis van de stenen volgen.  Wil jij ook meedoen?  Het is leuk, ontspannend en brengt rust.  Klik door naar de FB-groep Happy Travelling Stones‘ en word lid. Misschien krijg je er zo wel een nieuwe hobby bij!

Sigrid Christiaens
Verlies & Veerkracht Rouwverwerking bloemen

Hier hou ik verder nog van

In de natuur kom ik tot rust.  Van een wandeling in het bos of langs het strand word ik gelukkig.  Met een mooie bos bloemen haal ik ook graag de natuur in huis 

Tijdens een vakantieperiode, zul je mij het vaakst in Frankrijk vinden, genietend van zon, zee, en wandelingen in de bergen.  Ik zoek graag de rust op, bijvoorbeeld in een boshuisje, waar ik na een wandeling heerlijk kan opwarmen in de sauna.

Naast het werk in mijn praktijk, besteed ik het grootste deel van mijn tijd aan mijn webshop in troostcadeautjes.

Duurzame geschenkjes uitzoeken, nieuwe troostboxen samenstellen, met veel liefde bestellingen klaarmaken en alles mooi verpakken en verzenden, daar hou ik van.  

Het zijn dan ook echt cadeautjes met een gouden randje!

Mijn opleidingen

  • Rouwtherapeut
  • Miskraambegeleiding
  • Begeleiden bij Verlies en Rouw
  • Traumahealing Essentials
  • Systeemcoach Essentials (Familieopstellingen)
  • Blikopener Coach Cursus (Speltherapie)
  • Zandstorm Coach Cursus (Speltherapie)
  • Visualisaties Master Class
  • Workshops Creatieve therapie

Beroepsvereniging en kwaliteitsnetwerk

BBTC
miskraambegeleiding kwaliteitsnetwerk
Beroepsvereniging

In de media

Troostcadeautjes kerst HLN

“Met kerstmis ik je”: rouwbegeleidster verkoopt troostcadeautjes voor wie geliefde moet missen met kerst

Tekst: Wannes Vansina
Foto: Marc Aerts
Lees het volledige artikel op hln.be

Happy Travelling Stones

“Ik wil vinders kleine geluksmomentjes bezorgen”: Sigrid verrast wandelaars met beschilderde steentjes

Tekst: Wannes Vansina
Foto: David Legreve
Lees het volledige artikel op hln.be

Happy Travelling Stones

Sigrid wil wandelaars onverwacht moment bezorgen met vrolijk beschilderde stenen

Tekst en foto: Stijn Van de Sande
Lees het volledige artikel op gva.be

Happy Travelling Stones

Sigrid wil wandelaars onverwacht moment bezorgen met vrolijk beschilderde stenen

Tekst en foto: Stijn Van de Sande
Lees het volledige artikel op nieuwsblad.be

Hemeldoos | Rouwbegeleiding

Rouwtherapeute introduceert Hemeldoos: “Troostplekje voor iedereen die een geliefde mist”

Een uniek troostplekje voor iedereen die een geliefde mist. Dat is volgens de Mechelse therapeute Sigrid Christiaens de Hemeldoos, een houten box die moet helpen bij het verlies van een dierbaar iemand.

Lees het volledige artikel op hln.be

Hemeldoos

Nieuw in België: de Hemeldoos, een persoonlijke herinneringsbox voor wie in rouw is

MECHELEN – Sigrid Christiaens startte vorig jaar in Mechelen met haar zaak Verlies en Veerkracht. Ze doet aan rouwbegeleiding en specialiseerde zich vooral in miskraambegeleiding. Nu lanceert ze op haar webshop de Hemeldoos.

Lees het volledige artikel op gva.be

Herinneringsdoos | Troostgeschenk

Sigrid verdeelt houten box die veel meer is dan zomaar een doos: “Mensen die rouwen, krijgen zo een fijn plekje om persoonlijke spullen in op te bergen”

Tekst: Ward Bosmans

Lees het volledige artikel op nieuwsblad.be

Heb je een vraag? Laat het mij weten!

Verlies en Veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders