Sigrid Christiaens | Verlies & Veerkracht | Rouwbegeleiding | Mechelen
Gecertificeerd rouwtherapeut

Sigrid Christiaens| Gecertificeerd rouwtherapeut
Gesprekken & Creatieve ondersteuning

Aandacht geven aan verlies

Voor mij betekent rouwen aandacht geven aan een verlies en leren omgaan met je verdriet.  Stilstaan bij wat je bent verloren en voorzichtig naar de toekomst kijken.  Een rouwproces is een natuurlijke manier om je pijn te verwerken.  Door deze emotie er volledig te laten zijn, en het verdriet helemaal toe te laten, kun je uiteindelijk weer verder met je leven.  

Ik weet uit persoonlijke ervaring dat het moeilijk kan zijn om over die berg verdriet heen te kijken.  Ik heb dat gemerkt toen ik mijn vader verloor.  In het begin was het een groot kluwen, en waar moest ik beginnen met verwerken?  

Verdriet kan als een deken over je heen liggen, je verstikken en ervoor zorgen dat je niet meer goed functioneert.  Je kunt dan veel steun vinden in lieve mensen om je heen die je ruimte geven én tijd.  Tijd is misschien wel het belangrijkste.  Want er komt een moment waarop je doorgaat, waarop mensen ook niet meer vragen hoe het met je gaat. Maar dat betekent niet dat het verdriet weg is.  Je draagt het stil met je mee.  Net zoals een moeder het verlies van een kindje vroeg in de zwangerschap misschien altijd met zich meedraagt, al spreekt ze er nooit over.  Wist je dat je verdriet op onbewust niveau kan doorgeven, en dat het zomaar kan zijn dat je oud en misschien zelfs het  onuitgesproken verdriet van je moeder met je meedraagt?  Dan voel je verdriet zonder te weten waar het vandaan komt. Daar kom ik in beeld, wat dat is precies waar ik vrouwen bij help.

Veel vrouwen dragen oud verdriet van hun ouders met zich mee en dan is het bijna onmogelijk om te zien waar al die verdrietige gevoelens vandaan komen.  Ook jij kunt onbewust een portie verdriet meegeven aan je kinderen, maar je kunt er ook bewust voor kiezen om dit niet te doen.  Dat is waar ik je bij kan helpen.  

Hulp aanvaarden is een teken van kracht, het betekent dat je de wil hebt om door te gaan maar dat je gewoon even niet weet hoe.  Laat mij een tijdje met je mee reizen.  Ik kan als een wegwijzer voor je zijn, of als een vuurtoren je pad verlichten.  Maar jij kiest de route die we volgen, jij zit aan het stuur, jij bepaalt waar we uitkomen.

Herinneringsboek na dood vader

Ik ben Sigrid Christiaens, getrouwd met Koen en mama van 3 tieners: 2 jongens van 17 en 15 en een dochter van 12.  Samen met onze kat Mona wonen we in Mechelen.  Daar heb ik ook mijn eigen praktijk als rouwtherapeut.  

Rouwen moet je zelf doen, maar dat wil niet zeggen dat je het alléén moet doen

De helende werking van creativiteit

Sinds mijn vader in 2015 veel te vroeg overleed is mijn levensmotto ‘Niet uitstellen, nu genieten!’  Mensen zeggen vaak ‘als ik met pensioen ben ga ik dit’ of ‘later doe ik dat’, maar genieten moet je zoveel mogelijk nu doen, zeker van kleine dingen.

dotpainten

Creativiteit heeft mij enorm geholpen in mijn rouwproces.  Ik wil anderen ook laten ervaren hoe helpend je handen kunnen zijn in een rouwproces.  Dat is ook de reden dat ik creativiteit inzet in mijn begeleiding, bijv. door een tastbare herinnering te aan een geliefde of een kindje te maken

Zo ben ik dan ook bij mijn spacialiteit ‘creatieve rouwbegeleiding’ gekomen.  Ik ben in mijn vrije tijd zelf ook heel vaak creatief bezig en dat hebt ik geïntegreerd
in de sessies met mijn cliënten.  

Koesterkeien

Ik beschilder zelf keien en maak hele persoonlijke rouw- en koestercadeautjes.  Deze worden vaak gebruikt als grafdecoratie of om een koesterplekje in huis of in de tuin in te richten.  

Mijn troostkeien brengen een beetje kleur brengen en zorgen voor een mooie boodschap voor jouw geliefde.  De wenskeien zijn dan weer heel geschikt om iemand een complimentje te geven of om iemand een hart onder de riem steken als hij of zij een moeilijke periode doormaakt.

Troostcadeau

Happy Travelling Stones

Sigrid Christiaens

Ik beschilder ook kleine keitjes versier ze met mooie boodschappen en bemoedigende woorden.  Deze beschilderde steentjes laat ik achter tijdens wandelingen met als doel om een glimlach te toveren op het gezicht van de vinder.  Deze mag het steentje houden of verder laten reizen.  Via de Facebookgroep ‘Happy Travelling Stones’ kunnen we de reis van de stenen volgen.

Wil jij ook meedoen?  Het is leuk, ontspannend en brengt rust.  Klik door naar de FB-groep Happy Travelling Stones‘ en word lid. Misschien krijg je er zo wel een nieuwe hobby bij!

Verlies & Veerkracht Rouwverwerking bloemen

Hier hou ik verder nog van

In de natuur kom ik tot rust.  Van een wandeling in het bos of langs het strand word ik gelukkig.  

Ik haal ook graag de natuur in huis.  Van een mooie bos bloemen kan ik echt genieten.  Ik zoek graag de stilte op en dat is soms wel een uitdaging met 3 tieners in huis. 

Ik ga het liefst met mijn gezin op vakantie naar Frankrijk.

Eén van mijn hobby’s is fotografie.  Ik ben graag creatief bezig met foto’s en ik maak heel graag mooie dingen.  Creativiteit is helemaal mijn ding. 

Daarnaast maak ik handgemaakte, diervriendelijke  woondecoratie van ruwe schapenwol.  Zo maak ik unieke wandhangers van schapenvachtjes.  Ik werk enkel met geschoren wol, zodat de dieren gelukkig blijven verder leven.

Mijn opleidingen

 • Rouwtherapeut
 • Miskraambegeleiding
 • Begeleiden bij Verlies en Rouw
 • Traumahealing Essentials
 • Systeemcoach Essentials (Familieopstellingen)
 • Blikopener Coach Cursus (Speltherapie)
 • Zandstorm Coach Cursus (Speltherapie)
 • Visualisaties Master Class
 • Workshops Creatieve therapie
 • Intervisie rond vrouwen begeleiden na een miskraam

Beroepsvereniging

 • Lid van Belgische Beroepsvereniging
  voor Therapeuten en Coaches (BBTC)
Beroepsvereniging

In de Media

Happy Travelling Stones

“Ik wil vinders kleine geluksmomentjes bezorgen”: Sigrid verrast wandelaars met beschilderde steentjes

Tekst: Wannes Vansina
Foto: David Legreve
Lees het volledige artikel op hln.be

Happy Travelling Stones

Sigrid wil wandelaars onverwacht moment bezorgen met vrolijk beschilderde stenen

Tekst en foto: Stijn Van de Sande
Lees het volledige artikel op gva.be

Happy Travelling Stones

Sigrid wil wandelaars onverwacht moment bezorgen met vrolijk beschilderde stenen

Tekst en foto: Stijn Van de Sande
Lees het volledige artikel op nieuwsblad.be

Hemeldoos | Rouwbegeleiding

Rouwtherapeute introduceert Hemeldoos: “Troostplekje voor iedereen die een geliefde mist”

Een uniek troostplekje voor iedereen die een geliefde mist. Dat is volgens de Mechelse therapeute Sigrid Christiaens de Hemeldoos, een houten box die moet helpen bij het verlies van een dierbaar iemand.

Lees het volledige artikel op hln.be

Hemeldoos

Nieuw in België: de Hemeldoos, een persoonlijke herinneringsbox voor wie in rouw is

MECHELEN – Sigrid Christiaens startte vorig jaar in Mechelen met haar zaak Verlies en Veerkracht. Ze doet aan rouwbegeleiding en specialiseerde zich vooral in miskraambegeleiding. Nu lanceert ze op haar webshop de Hemeldoos.

Lees het volledige artikel op gva.be

Herinneringsdoos | Troostgeschenk

Sigrid verdeelt houten box die veel meer is dan zomaar een doos: “Mensen die rouwen, krijgen zo een fijn plekje om persoonlijke spullen in op te bergen”

Tekst: Ward Bosmans

Lees het volledige artikel op nieuwsblad.be

Heb je een vraag? Laat het mij weten!

Verlies en Veerkracht draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches