
Begeleiding na miskraam en zwangerschapsverlies
als jij (vroeg) in de zwangerschap je kindje verloor
Elke miskraam is een verlies.
Elke miskraam is afscheid nemen.
Elke miskraam is een kindje
Herken je dit?
- In gedachten ben je meer bezig met het kindje dat er niet is dan met de kindjes die er wel zijn. Daardoor voel je je schuldig tegenover je kinderen. Soms voel je je een buitenstaander in je eigen gezin omdat je zo afwezig bent.
- Je hebt moeite met gelukkig zijn en je wil zo graag blij kunnen zijn met wat er wél is. Je bent geblokkeerd, je zit vast en dat voelt beklemmend. Je voelt je alleen in je cocon en je leven staat op pauze. Je verdriet belemmert je in dingen die je in je leven wil doen. Deze situatie mag niet blijven duren, maar hoe geraak je hier uit? Je wil verder met je leven, maar hoe doe je dat dan? Hoe begin je daar aan?
- Je voelt je tekort geschoten als vrouw en je legt de schuld bij jezelf. Voor je partner voel je je niet de vrouw die je zou willen zijn. Waarom heeft jouw lichaam je in de steek gelaten? Je bent het vertrouwen in je lichaam kwijt en daarmee ook je vertrouwen in de toekomst. Bovendien gaat jouw partner hier zo anders mee om, hij praat er zo weinig over.
- Op je werk kun je je niet concentreren. Je gedachten dwalen af en je voelt je onzeker. Je hebt weinig energie en zelfs eenvoudige taken lijken steeds meer inspanning te vragen. Je werkt op automatische piloot en daardoor ben je bang om fouten te maken. Je voelt je eenzaam en zwijgt tegen je collega's. Je bent niet meer die sterke, ondernemende vrouw die je ooit was.
- Er valt een geboortekaartje in je brievenbus. Je staat achter een zwangere vrouw bij de bakker. Alweer een vriendin kondigt haar zwangerschap aan op Instagram. Op Facebook scrol je langs een advertenties voor babyspulletjes... Hoe meer jij je verdriet probeert weg te duwen, hoe meer het zich aan je lijkt op te dringen. Je sociale leven voelt zwaar. Niemand begrijpt waarom jij niet graag naar die babyborrel gaat. Ze gaan er van uit dat jouw miskraam al lang vergeten is. Maar voor jou is het harder voelbaar dan wat dan ook. Voor je omgeving bestaat jouw kindje niet. De maatschappij verwacht dat je verder gaat en je leven weer opneemt.

Stel je even voor dat...
- je je stabieler en oprecht gelukkig voelt met wat er wél is zodat je met meer aandacht aanwezig bent in je gezin
- je met nieuwe energie sterker in het leven kan staan zodat je je opnieuw beter kunt functioneren, thuis en in je job
- je opnieuw vertrouwen krijgt in de toekomst zodat je leven niet langer op pauze lijkt te staan
- je het gemis rond jouw kindje voluit mag voelen en uitspreken zodat je je niet meer zo alleen voelt in je eigen cocon
- onverwachte triggers minder impact hebben op je emoties zodat je je sociale leven weer op de rails krijgt
- je erkenning krijgt voor je verlies en dit kindje ook een eigen uniek plekje krijgt in jullie gezin
Wel, dat zijn resultaten die ik zie bij mijn cliënten
En dat kun jij ook bereiken met mijn 5 weken programma 'Rouwen om je kindje'
Tijdens dit traject staan we stil bij het kindje dat jij verloren bent. Je wil zo graag gelukkig zijn en blij zijn met wat er wél is. Maar de grote vraag is ‘hoe dan?’. Ik leer je dat. Hierdoor ontstaat er meer rust en ruimte en vertrouwen in de toekomst. Het verdriet mag er zijn maar overheerst niet langer je leven. Doordat je steviger staat heb je je emoties onder controle en is je leven minder emotioneel beladen. Je leert dit verlies te integreren in je verdere leven zodat je weer beter kunt functioneren, zowel thuis, op je werk als in je sociaal leven.
Aan het einde van dit traject
- Kun je oprecht genieten van alles wat je hebt en sta je steviger, en met volle aandacht in je gezin
- Heb je opnieuw meer energie waardoor je zowel thuis als op het werk weer beter functioneert
- Is er meer ruimte ontstaan rond jouw verlies waardoor het verdriet minder beklemmend aanvoelt
- Heb je opnieuw vertrouwen in je lichaam en in de toekomst waardoor je leven niet meer on hold staat
- Ben je meer ontspannen en voel je meer rust zodat je weer hoopvol naar de toekomst kijkt
- Heb je je emoties beter onder controle waardoor onverwachte triggers je minder snel uit je lood slaan
- Heeft het ganse gezin meer rust, dus ook je partner en eventuele andere kinderen
- Heb je weer zin om mensen te zien en daardoor krijg je je sociaal leven terug op de rails
- Kun je beter overweg met opmerkingen en reacties uit je omgeving

Wat kun je allemaal verwachten tijdens dit traject?
- 5 sessies met individuele coaching in mijn praktijk
- Veel waardevolle kennis, een berg praktische tips en concrete oefeningen
- Een gedrukt werkboek dat voor je klaar ligt bij de eerste sessie
- Een blijvende herinnering aan je kindje
Ik kan jouw verlies niet wegnemen maar ik kan je wel de tools geven om er mee aan de slag te gaan
Wat anderen vertellen
Het rouwtraject heeft mij zo hard geholpen. Ik ben er mijzelf zo hard tegengekomen. Sigrid verschaft nieuwe inzichten en zet je aan het denken. Zij heeft mij laten inzien dat het verdriet er mag zijn. Je hoeft het niet weg te stoppen en zo snel mogelijk terug doorgaan. Ik heb mijzelf opengesteld voor het verdriet, ik heb er de tijd voor genomen en doe dat nog steeds. En dat geeft mij rust en de kracht om mij terug te focussen op al het mooie dat ik wel heb.
Dankjewel Sigrid!
Dankzij de oefeningen die ik tijdens het traject deed, kwam ik tot verrassende inzichten over wat ik allemaal met me meedroeg en hoe het ook anders kon. Dit thema heeft voor mij na het traject veel meer rust gevonden in mijn leven. Wat me vooral aanspreekt, is dat Sigrid werkt met een stap voor stap plan, zodat elke sessie een duidelijk thema heeft.
Dank je Sigrid voor deze waardevolle begeleiding!
Veelgestelde vragen
Dit traject is geschikt voor jou als jij te maken had met het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap. Het kan gaan om een (vroege) miskraam, een abortus, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, het verlies van een tweelingkindje, een zwangerschapsafbreking na prenatale diagnose, of een andere vorm van verlies in de zwangerschap.
Het maakt niet uit hoe lang het verlies geleden is. Als jij er nu mee worstelt betekent dat dat het nu de tijd is om hier iets mee te doen. Neem even contact met mij op, dan bekijken we samen hoe waardevol mijn begeleiding kan zijn voor jou.
Het verlies van een zwangerschap is heel emotioneel en na je lichamelijke herstel wordt vaak de impact op je leven pas duidelijk. Soms gebeurt dit al heel snel maar bij veel vrouwen duurt het enkele jaren of zelfs nog langer. Het maakt dus niet uit hoe lang je verlies geleden is, of het nu onlangs gebeurde of 30 jaar geleden.
Waarschijnlijk was het op dat moment niet mogelijk om écht stil te staan bij je verlies, waardoor jij nu nog steeds het gevoel hebt dat je niet echt verder kunt met je leven. Jij wil je moeder voelen van àl je kinderen, ook van hen die je misschien nooit hebt kunnen vasthouden.
Misschien dateert jouw verlies van vele jaren geleden, toen het taboe nog veel groter was. Mogelijk beviel jij ooit van een stilgeboren kindje en heb jij jouw baby’tje zelfs niet mogen zien? Of stond jij een kindje af dat na de geboorte onmiddellijk bij je werd weg gehaald? Zo deed men dat toen, omdat men ervan overtuigd was dat dat beter was voor het ‘verwerkingsproces’. Men vond het beter dat de mama geen band kreeg met het kindje. Ondertussen weten we dat het tegenovergestelde waar is. We zien dat veel vrouwen nu nog lijden onder dergelijke traumatische gebeurtenissen uit een ver verleden.
Ben jij in zo’n situatie, dan hoor ik jou graag. Ik kan jou helpen om de verbinding met dat kindje te herstellen, waardoor je de rust zal voelen waar je al zo lang naar verlangt.
Hoe lang je zwanger was toen het fout liep maakt helemaal niet uit. Vanaf het moment dat je zwanger bent voel je je mama en voel jij de verbinding met jouw kindje. De impact van het verliezen van een prille zwangerschap wordt heel vaak onderschat. Daarom specialiseerde ik mij ook in het begeleiden van moeders die hun kindje vroeg in de zwangerschap verloren.
Wat pril zwangerschapsverlies zo moeilijk maakt is dat je zo weinig herinneringen hebt. Bij een heel vroeg verlies heb je mogelijk zelfs niet 1 foto’tje van je kindje.
Daar komt nog bij dat dat jouw omgeving jouw verdriet vaak niet begrijpt. Mogelijk wisten ze zelfs nog helemaal niets van jouw zwangerschap. Mensen geven vaak goedbedoelde opmerkingen waar je maar weinig aan hebt. Jij hebt de verbinding gevoeld met dit kindje en jouw toekomstdroom met dit kindje valt in duigen. Jouw dromen, verlangens en verwachtingen zijn plots weg.
Mogelijk is de positieve zwangerschapstest de enige tastbare herinnering die je hebt aan jouw prille zwangerschap en dat maakt het extra lastig om ermee om te gaan. Samen gaan we op zoek naar zaken die jouw verlies tastbaar kunnen maken zodat je meer rust vindt en zodat het ook beter bespreekbaar wordt.
Zeker als een miskraam heel vroeg in de zwangerschap plaats vindt, kun je er nadien nog heel lang last van hebben. Je hoofd en je gevoel spreken elkaar tegen. Misschien zegt je hoofd dat je mama geworden bent maar voel je dat helemaal niet zo omdat je geen baby’tje in je armen hebt om voor te zorgen. Of misschien is het wel net omgekeerd, je voelt dat je mama geworden bent maar je hoofd zegt van niet. Al deze gevoelens kunnen erg verwarrend zijn en leggen je lam. Mensen die van je miskraam op de hoogte zijn zeggen dat je naar de toekomst moet kijken en dat je door moet gaan maar je hebt geen energie om stappen te zetten.
Wil je weten hoe je die eerste belangrijke stappen kan zetten zodat jij verder kunt met je leven waarin ook jouw kindje verweven zit? Maak dan een afspraak met mij en ik vertel je meer.
Weet dat het mogelijk is om met de juiste begeleiding weer rust en vertrouwen te vinden en je daarna makkelijker verder kunt met het leven dat jij voor jezelf wenst.
Als je opnieuw zwanger bent na een miskraam kun je vele tegenstrijdige gevoelens ervaren. Uiteraard ben je gelukkig dat er opnieuw een wondertje in jouw buik groeit en wil je blij zijn met de zwangerschap. Maar je voelt ook de angst omdat je al een kindje verloren bent in de zwangerschap.
Dit is hét moment om hulp te zoeken. Door aandacht te hebben voor het verlies krijg je opnieuw meer vertrouwen in je lichaam, de zwangerschap, de bevalling en de geboorte.
Tijdens mijn begeleiding gaan we hier heel gericht mee aan de slag. Je krijgt van mij praktische handvaten en verrassende inzichten die gericht zijn op het resultaat dat jij wilt bereiken.
Zeker bij een pril zwangerschapsverlies heeft je omgeving vaak maar weinig begrip voor jouw verdriet. Ze vinden dat je niet teveel verdriet mag hebben en al zeker niet te lang. Mogelijk had je je omgeving zelfs nog niet over je zwangerschap verteld. Dan kan je helemaal met niemand praten en voel je je heel alleen.
Als je dit verdriet steeds weer opkropt of weg duwt kan dit vroeg of laat lichamelijke of psychische klachten veroorzaken. Het verlies van jouw kindje zorgt er immers voor dat je jezelf kwijt bent.
Doordat je jouw emoties niet kwijt kan in je omgeving sta je er voor jezelf ook te weinig bij stil. Voor de buitenwereld heeft dit kindje nooit bestaan, maar voor jou wel.
Neem even contact met mij op dan bekijken we samen hoe we dit bespreekbaar kunnen maken in jouw omgeving.
Heb je een vraag? Laat het mij weten!
gratis E-Book 'een miskraam verwerken, hoe doe je dat?'
Mijn beste gratis adviezen en inzichten om verder te kunnen met je leven
Aanvullend ontvang je ook bijkomende tips en informatie via mail.
