Miskraam begeleiding | Herstelmethode 'Meer veerkracht na je miskraam'

Een kindje hoort
al bij het gezin
nog voor het is geboren

Verlies & Veerkracht

Miskraambegeleiding

Vroeg zwangerschapsverlies gaat gepaard met heel veel verborgen verdriet. 

Herken je dit?

 • Jouw kindje groeide al enkele weken in jouw buik maar plots is er geen leven meer. Wat heb je fout gedaan? Waarom moest dit jou overkomen? Je bent het vertrouwen in je lichaam kwijt en je hele toekomstbeeld is aan diggelen geslagen.
 • Je komt bij je (schoon)ouders en ziet foto's staan van al hun kleinkinderen waar ze zo trots op zijn. Een steek recht in je hart want jouw kindje staat er niet tussen. Jij voelt je mama maar voor je omgeving bestaat jouw kindje niet.
 • Een van je neefjes of nichtjes is jarig en binnenkort is het feest. Zou je gaan? Je emoties gaan alle kanten op en je weet dat je met buikpijn zal thuis komen omdat jij ook zo graag verjaardagsfeestjes wil organiseren. Je zou eerlijk kunnen zeggen dat je het moeilijk hebt en dat de confrontatie te zwaar is maar dan krijg je zeker de vraag of je het nu nog niet verwerkt hebt. En wellicht krijg je ook het advies om het nu echt een plekje te geven.
 • Jouw partner praat weinig over jullie verlies en je vraagt je af of hij ook zoveel verdriet heeft. Hij zoekt meer afleiding in werken, sporten of sociale contacten met zijn vrienden. Maar daar heb jij geen energie voor en geen zin in en je ploft in de zetel. Het lijkt alsof hij de draad gemakkelijker opnieuw kan oppikken en als je er naar vraagt zegt hij dat hij jou niet wil belasten met zijn verdriet.
koppel na zwangerschapsverlies

Hoe zou het voor je zijn als je:

 • in alle rust stil kunt staan bij jezelf en bij je kindje dat voor altijd deel uit maakt van jouw gezin
 • meer controle hebt over je emoties en onverwachte triggers minder impact hebben
 • het gemis rond jouw kindje voluit mag voelen en uitspreken
 • kan zien welke plek dit kindje heeft in je gezin
 • je echt voluit mama kan voelen van dit kindje
 • met nieuwe energie sterker in het leven kan staan
 • met rust en vertrouwen naar de toekomst kan kijken
 • jij en je partner elkaar opnieuw beter begrijpen
 • beter kan omgaan met vragen, opmerkingen en reacties van je omgeving

Dat is mogelijk met mijn 5 weken programma 'Meer veerkracht na je miskraam'

Ik help je om bij je gevoel stil te staan terwijl de wereld rondom jou doordraait.   Hierdoor ontstaat er meer rust en ruimte en vertrouwen in de toekomst.  Het verdriet mag er zijn maar overheerst niet langer je leven.  Doordat je steviger staat heb je je emoties onder controle en kun je beter omgaan met met reacties en onbegrip van je omgeving.

inhoud van het programma

 • Traject van 5 weken
 • 5 praktische stappen in 5 individuele sessies
 • Persoonlijke begeleiding
 • Online via Zoom of in mijn praktijk
 • Een compleet en bewezen programma
 • Persoonlijk werkboek
 • Invulboek voor huiswerkopdrachten
 • Werkmateriaal voor tijdens de opdrachten
 • Inclusief Hemeldoos (kleur naar keuze)
miskraam

Inclusief gedrukt werkboek 
en huiswerkboek 
dat je thuisgestuurd krijgt

Aan het einde van dit traject

 • Erken je voor jezelf welke impact jouw miskraam gehad heeft
 • Voel je meer rust doordat je echt de tijd genomen hebt om stil te staan bij je verlies
 • Is de rauwe pijn van het verlies omgezet in een liefdevolle verbinding met je kindje
 • Ben je meer ontspannen en heb je meer vertrouwen in de toekomst
 • Krijg je meer energie en sta je sterker in het leven
 • Heb je tastbare herinneringen aan jouw ongeboren kindje
 • Hoort ook je overleden kindje erbij als een volwaardig gezinslid
 • Voel je je stabieler en heb je je emoties beter onder controle
 • Lukt het je om opnieuw vooruit te kijken en functioneer je weer beter, thuis en op je werk
 • Heeft het ganse gezin meer rust, dus ook je partner en eventuele andere kinderen
 • Krijg je je sociaal leven terug op de rails
 • Heb je opnieuw vertrouwen in je eigen lichaam
 • Vind je steun en troost bij je partner en begrijpen jullie elkaars verdriet
 • Kun je beter overweg met opmerkingen en reacties uit je omgeving
 • Kijk je weer hoopvol naar de toekomst
miskraam

Wat kun je verwachten?

Een veilige omgeving waar alles er mag zijn, zonder oordeel
Persoonlijke gerichte begeleiding bestaande uit praktische stappen
Gespecialiseerde hulp waarmee je in korte tijd resultaat kan bereiken
Een krachtig 5 weken programma dat in de praktijk bewezen is 

Wat anderen vertellen over dit traject

Via een kennis kwam ik bij Sigrid terecht. Ik had al 4 miskramen achter de rug, maar was daar nog nooit voor in begeleiding gegaan. Na elke miskraam probeerde ik, nadat ik fysiek hersteld was, mijn leven zo snel mogelijk weer op te pikken en verder te gaan. Ik had echter nooit de tijd genomen om stil te staan bij de plek die deze verloren kindjes in mijn leven mochten krijgen. Dankzij de oefeningen die ik tijdens het traject deed, kwam ik tot verrassende inzichten over wat ik allemaal met me meedroeg en hoe het ook anders kon. Dit thema heeft voor mij na het traject veel meer rust gevonden in mijn leven. Wat me vooral aanspreekt, is dat Sigrid werkt met een stap voor stap plan, zodat elke sessie een duidelijk thema heeft. Ik vroeg me af of begeleiding rond zo’n gevoelig thema wel zou werken via online sessies, maar ik heb zelf kunnen ervaren dat je ook op die manier verbinding kan maken. Voor mij gaf het zelfs meer rust omdat ik ze rustig in mijn eigen omgeving kon volgen en me niet hoefde te verplaatsen. Dank je Sigrid voor deze waardevolle begeleiding!
Leen
Coach

Ik kan jouw verlies niet wegnemen maar ik kan je wel de tools geven om er mee aan de slag te gaan

Bonus

Bij dit programma krijg je een Hemeldoos in een kleur naar keuze twv €89,95 cadeau. Een troostgeschenk van mij voor jou.

Hemeldoos

Veelgestelde vragen

Dit traject is uiterst geschikt voor jou als jij te maken had met het verlies van een kindje in de eerste helft van  de zwangerschap.  Het kan gaan om een (vroege) miskraam, een abortus, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, het verlies van een tweelinghelft of een andere vorm van zwangerschapsverlies.

Het maakt niet uit hoe lang het verlies geleden is.  Als jij er nu mee worstelt betekent dat dat het nu de tijd is om hier iets mee te doen.  Je bent heel welkom bij mij.

Vraag een gratis telefonisch gevoelsgesprek aan, dan bekijken we samen hoe waardevol mijn begeleiding is voor jou. 

Er heerst nog steeds een heel groot taboe rond het bewust afbreken van een zwangerschap.  Dit is dan ook een hele zware beslissing die met heftige emoties en schuldgevoelens gepaard gaat en die een invloed heeft op de rest van je leven. 

Misschien vind je weinig begrip in je omgeving omdat ze vinden dat je er toch zelf voor gekozen hebt?  Daardoor voel je je heel eenzaam en alleen met je verdriet.  Daar komt nog eens een enorm schuldgevoel bovenop.  Mogelijk waren de omstandigheden niet juist om een kindje op de wereld te zetten of misschien maakte je de keuze wel om medische redenen? 

In dit laatste geval begrijpt je omgeving je soms iets beter maar dat neemt niet weg dat je je eenzaam voelt met je verdriet.  Als je de beslissing neemt om een zwangerschap af te breken om medische redenen dan zeggen de mensen rondom jou dat je de juiste keuze gemaakt hebt.  Maar ze zien jouw verdriet niet.  Zij voelden de verbinding nog niet met dit kindje, maar jij wel.

Ook moeders die hun zwangerschap (om medische redenen) hebben afgebroken zijn heel welkom bij mij voor specifieke begeleiding. 

Of dit nu onlangs gebeurde of vele jaren geleden, het is goed mogelijk dat deze gevoelens je blijven achtervolgen.  Of misschien komen ze nu juist terug omdat je aan een nieuwe zwangerschap denkt?  Je ondervindt dan nu terug last van het besluit dat je toen genomen hebt. 

Ook is het mogelijk dat dit een geheim is dat je al een tijd mee draagt en waar je nooit met iemand over gepraat hebt.  Weet dat je ook bij mij terecht kan als jij heel bewust gekozen hebt om jouw zwangerschap af te breken.  De reden waarom je dat besluit genomen hebt maakt niet uit.  Ik luister naar jouw verhaal en onder mijn begeleiding mag ook dit kindje een plekje krijgen in je leven.  Uiteraard hoeft jouw omgeving hier niets van te weten als jij dat niet wil.  Na mijn begeleiding kun je het besluit van toen beter dragen, voel jij je rustiger en kun je met meer vertrouwen verder met je leven.

Ook als het jouw (ex)partner was die de beslissing nam om de zwangerschap af te breken zonder dat jij daar helemaal achter stond nodig ik je uit om contact met mij op te nemen.

Het verlies van een zwangerschap is heel emotioneel en na je lichamelijke herstel wordt vaak de impact op je leven pas duidelijk. Soms gebeurt dit al heel snel maar bij veel vrouwen duurt het enkele jaren of zelfs nog langer.  Het maakt dus niet uit hoe lang geleden je verlies is gebeurd.  Of het nu vorig jaar was of 30 jaar geleden.

Waarschijnlijk was het op dat moment niet mogelijk om écht stil te staan bij je verlies, waardoor jij nu nog steeds het gevoel hebt dat je niet echt verder kunt met je leven.  Jij wil je moeder voelen van àl je kinderen, ook van hen die je niet hebt kunnen vasthouden.

Mogelijk ben je nu opnieuw zwanger en heb je nu heel erg het gevoel dat je iets moet doen met het verdriet rond het verlies van een kindje in het verleden.

Of misschien dateert jouw verlies wel van vele jaren geleden, toen het taboe nog veel groter was.  Mogelijk beviel jij in de jaren ’60 of ’70 van vorige eeuw van een stilgeboren kindje en heb jij jouw baby’tje zelfs niet mogen zien?  Of stond jij een kindje af dat na de geboorte onmiddellijk bij je werd weg gehaald?  Zo deed men dat toen, omdat men ervan overtuigd was dat dat beter was voor het ‘verwerkingsproces’.  Men vond het beter dat de mama geen band kreeg met het kindje.  Ondertussen weten we dat het tegenovergestelde waar is.  We zien dat  veel vrouwen nu nog lijden onder dergelijke traumatische gebeurtenissen uit een ver verleden.

Ben jij in zo’n situatie, dan hoor ik jou graag.  Ik kan jou helpen om de verbinding met dat kindje te herstellen.  Zo zul je je er rustiger bij voelen en kun je er op een rustige manier over praten met je partner of met anderen.

Hoe lang je zwanger was toen het fout liep maakt helemaal niet uit.  Vanaf het moment dat je zwanger bent voel je je mama en voel jij de verbinding met jouw kindje.  De impact van het verliezen van een prille zwangerschap wordt heel vaak onderschat.  Daarom specialiseerde ik mij ook in het begeleiden van moeders die hun kindje vroeg in de zwangerschap verloren.

Wat pril zwangerschapsverlies zo moeilijk maakt is dat je zo weinig herinneringen hebt.  Bij een heel vroeg verlies heb je mogelijk zelfs niet 1 foto’tje van je kindje.

Daar komt nog bij dat dat jouw omgeving jouw verdriet vaak niet begrijpt.  Mogelijk wisten ze zelfs nog helemaal niets van jouw zwangerschap.  Mensen geven vaak goedbedoelde opmerkingen waar je maar weinig aan hebt.  Jij hebt de verbinding gevoeld met dit kindje en jouw toekomstdroom met dit kindje valt in duigen.  Jouw dromen, verlangens en verwachtingen zijn plots verdwenen.

Mogelijk is de positieve zwangerschapstest de enige tastbare herinnering die je hebt aan jouw prille zwangerschap en dat maakt het extra lastig om ermee om te gaan.  Samen gaan we op zoek naar zaken die jouw verlies tastbaar kunnen maken zodat je meer rust vindt en zodat het ook beter bespreekbaar wordt met anderen.

Zeker wanneer een miskraam heel vroeg in de zwangerschap plaats vindt, kun je er nadien nog heel lang last van hebben. Je hoofd en je gevoel spreken elkaar tegen.  Misschien zegt je hoofd dat je mama geworden bent maar voel je dat helemaal niet zo omdat je geen baby’tje in je armen hebt om voor te zorgen.  Of misschien is het wel net omgekeerd, je voelt dat je mama geworden bent maar je hoofd zegt van niet.  Al deze gevoelens kunnen erg verwarrend zijn en leggen je lam.  Mensen die van je miskraam op de hoogte zijn zeggen dat je naar de toekomst moet kijken en dat je door moet gaan maar je hebt geen energie om stappen te zetten.

Wil je weten hoe je die eerste belangrijke stappen kan zetten zodat jij verder kunt met je leven waarin ook jouw kindje verweven zit?  Maak dan een afspraak voor een gratis telefonisch gevoelsgesprek en ik vertel je meer.

Weet dat het mogelijk is om met de juiste begeleiding weer rust en vertrouwen te vinden en je daarna makkelijker verder kunt met het leven dat jij voor jezelf wenst.

Het verlies van een tweelinghelft tijdens de zwangerschap brengt een stormvloed aan tegenstrijdige emoties met zich mee.  Enerzijds ben je intens verdrietig om het kindje dat overleden is maar anderzijds ben je natuurlijk ook blij en opgelucht omdat er wel een baby’tje over blijft.  Je voelt je schuldig en je bent bang dat het met het andere kindje alsnog fout gaat. 

Het verlies van de helft van je tweeling heeft een veel grotere impact op jouw leven dan dat de buitenwereld beseft.  Voor hen is enkel het kindje dat in leven is zichtbaar en ze weten niet hoe groot het gemis bij jou is.  Dit zorgt ervoor dat jij je onbegrepen voelt en dat je nergens terecht kan met je verdriet. 

Daarnaast heeft dit verlies ook een grote impact op het kindje dat alleen geboren werd.  Vaak zien we dat deze kindjes extra aandacht nodig hebben, moeilijk alleen kunnen zijn en vaak zoekende zijn.  Onbewust voelen ze zich niet compleet en missen ze iets. 

Bij mij ben je heel welkom voor speciale begeleiding rond het verlies van een tweelinghelft.  Ik leer je ook hoe je jouw verlies kan integreren in je leven zodat het voor jou en je partner, maar ook voor de andere kinderen binnen het gezin, rustiger wordt.

Als je opnieuw zwanger bent na een miskraam kun je vele tegenstrijdige gevoelens ervaren.  Uiteraard ben je gelukkig dat er opnieuw een wondertje in jouw buik groeit en wil je blij zijn met de zwangerschap.  Maar je voelt ook de angst omdat je al een kindje verloren hebt door een miskraam.

Dit is hét moment om hulp te zoeken.  Door aandacht te hebben voor het verlies krijg je opnieuw meer vertrouwen in je lichaam, de zwangerschap, de bevalling en de geboorte.

Tijdens mijn begeleiding gaan we hier heel gericht mee aan de slag.  Je krijgt van mij praktische handvaten en verrassende inzichten die gericht zijn op het resultaat dat je wilt bereiken.

Zeker bij een pril zwangerschapsverlies heeft je omgeving vaak maar weinig begrip voor jouw verdriet.  Ze vinden dat je niet teveel verdriet mag hebben en al zeker niet te lang.  Mogelijk had je je omgeving zelfs nog niet over je zwangerschap verteld.  Dan kan je helemaal met niemand praten en voel je je heel alleen. 

Als je dit verdriet steeds weer opkropt of weg duwt kan dit vroeg of laat lichamelijke of psychische klachten veroorzaken.  Het verlies van jouw kindje zorgt er immers voor dat je jezelf kwijt bent.

Doordat je jouw emoties niet kwijt kan in je omgeving sta je er voor jezelf ook te weinig bij stil.  Voor de buitenwereld heeft dit kindje nooit bestaan, maar voor jou wel.

Neem even contact met mij op dan bekijken we samen hoe we dit bespreekbaar kunnen maken in jouw omgeving. 

Contactformulier

De website madamwol.be maakt gebruik van cookies. Dit is nodig om jou als bezoeker een optimale website ervaring te bezorgen. Als je doorgaat naar deze website wil dat zeggen dat je hier akkoord mee bent.