Rouwbegeleiding na een miskraam | Verlies & Veerkracht rouwbegeleiding
Voor 16u besteld, direct verzonden!
Miskraam

Begeleiding na een miskraam

Jouw zwangerschap stopst plots na enkele weken.
dat wil niet zeggen dat het verdriet er niet mag zijn
om een kindje dat er ook had kunnen zijn.

Elke miskraam is een verlies.
Elke miskraam is afscheid nemen.
Elke miskraam is een kindje.

Verlies in de zwangerschap

De afgelopen jaren kwam er steeds meer aandacht en ondersteuning voor mama’s en koppels die hun kindje verloren tijdens de zwangerschap.  Ouders krijgen van het Berrefonds een koesterkoffer om herinneringen te maken en een fotograaf van Boven de wolken komt foto’s nemen, die de ouders hun leven lang kunnen koesteren.

Maar jij…  Wat is er voor jou? 
Welke herinneringen kon jij maken als je alleen op het toilet je vruchtje verloren bent? 
Als door medicatie de fysieke pijn zo hevig was dat je er niet bij stil stond dat het tussen al die stolsels zat? 
Of als je door een curettage plots met een lege buik het ziekenhuis buitenwandelde?

Wie ving jou op als je van je gynaecoloog het droevige nieuws kreeg dat het hartje van jouw kindje niet meer klopte?
Waar vind jij steun als je ontroostbaar bent en geen rust meer kunt vinden?
Wie begrijpt jouw verdriet om een kindje dat voor de buitenwereld misschien nog niet echt een kindje was?
Jouw moedergevoelens zijn zo sterk aanwezig terwijl je omgeving misschien niet eens wist dat je zwanger was…
Wat niemand lijkt te beseffen, is dat je bij elke miskraaam een stukje van jezelf verliest.
Die ene gedachte blijft maar door je hoofd spoken.. ‘het had allemaal zo anders kunnen zijn.’

Wat is een miskraam?

Als je jouw kindje verliest in de eerste zwangerschapshelft, dan spreken we van een miskraam.  Miskramen komen meestal voor tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap en ongeveer 1 op 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam.  Na de bevruchting zet het vruchtje zich vast in de baarmoeder en begint het te ontwikkelen en te groeien.  Dit is een heel complex proces waarbij veel fout kan lopen.  Ook is het mogelijk dat het bevruchte eitje zich niet in de baarmoeder innestelt maar aan de wand van één van de eileiders.  We spreken dan van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Symptomen van een miskraam

Symptomen zoals vaginaal bloedverlies, pijn in de onderrug of buikkrampen kunnen op een miskraam wijzen.  Neem bij twijfel even contact op met je huisarts, gynaecoloog of vroedvrouw.  Zij kunnen raad geven over wat je best kunt doen.

Ook kan het zijn dat het hartje van je kindje niet meer klopt, zonder dat jij deze symptomen ondervindt.  In dat geval spreken we van een ‘missed abortion’, of een ‘gemiste miskraam’.  In dit geval leeft het kindje in jouw baarmoeder niet meer, maar jouw lichaam heeft dit nog niet door.  Zelf heb je nog niet in de gaten dat er iets mis is en je ontdekt pas tijdens de echo dat er geen hartslag is of dat jouw kindje niet beweegt.  Dit laatste kan ervoor zorgen dat jij als vrouw je vertrouwen in je lichaam verliest en dat je je afvraagt waarom jouw lichaam je in de steek gelaten heeft en niet door had dat er iets fout was met je kindje.

Wat te doen bij een miskraam

Het is dus mogelijk dat jouw miskraam spontaan begint of dat je symptomen vertoont waardoor je aanvoelt dat het niet goed zit met je zwangerschap.  Bij een missed abortion is het meestal de gynaecoloog die je vertelt of bevestigt dat het vruchtje niet meer leeft.  In dat geval kun je wachten tot je lichaam het vruchtje zelf uitdrijft (dit proces kun je versnellen met medicatie) of je kunt kiezen voor een curettage.  Jouw gynaecoloog zal je informeren over de mogelijkheden en adviseren welke oplossing voor jou het meest passend is.  Vraag bij twijfel ook zeker raad aan je vroedvrouw. 

Afwachten tot je miskraam spontaan op gang komt

Je onderneemt niets en wacht af tot jouw lichaam het vruchtje zelf afstoot.  Doorgaans gebeurt dit binnen de 2 weken na het begin van de bloeding.  Je gynaecoloog bespreekt met jou hoe lang je kunt wachten en wat eventuele vervolgstappen zijn.

Voordeel: Je hoeft geen medicijnen te nemen en je moet niet naar het ziekenhuis.  Dit is het meest natuurlijke proces.  Bij vrouwen waarbij de miskraam op natuurlijke wijze is verlopen, verloopt het emotionele herstel vaak iets vlotter.  Je laat de natuur zijn eigen gang gaan en je lichaam zal het vruchtje loslaten als het daar klaar voor is.

Nadeel: Je weet niet wanneer de bloeding op gang zal komen, wat emotioneel erg slopend kan zijn.  Ook praktisch moet je er continu rekening mee houden dat je op elk moment een flinke bloeding kunt krijgen.

Medicatie om je miskraam op te wekken

Je kan je miskraam opwekken met hormonale medicatie die bij de baarmoederhals geplaatst wordt en ervoor zorgt dat jouw baarmoeder samentrekt zodat het vruchtje afgestoten wordt.  Meestal gebeurt dit binnen de 24 uur na het plaatsen van de medicatie.

Voordeel: Jij bepaalt zelf wanneer je de medicijnen inbrengt, dus je miskraam verloopt gecontroleerder.  Dit kan handig zijn wanneer je al oudere kindjes hebt om voor te zorgen en waarvoor je opvang wil regelen.

Nadeel: Een miskraam die opgewekt werd met medicijnen is doorgaans heviger en pijnlijker dan een natuurlijke miskraam.  Bij te veel bloedverlies moet je alsnog met spoed naar het ziekenhuis voor een curettage.  Ook kan er een groot schuldgevoel ontstaan omdat je zelf actie onderneemt waardoor je lichaam het vruchtje afstoot.

Curettage bij een miskraam

Een curettage is een kleine, kortdurende gynaecologische ingreep waarbij het miskraamweefsel operatief uit je baarmoeder verwijderd wordt.  Een curettage gebeurt onder verdoving en wordt altijd uitgevoerd in het ziekenhuis, door je gynaecoloog. 

Voordeel: Een curettage is een korte ingreep in het ziekenhuis, die vooraf ingepland wordt.  Je weet dus exact wanneer het zal gebeuren.  De fysieke pijn is doorgaans korter.

Nadeel: Het is een operatie onder verdoving en er zijn risico’s voor volgende zwangerschappen.  Doordat je de miskraam niet bewust meemaakt, verloopt de verwerking nadien vaak heel wat moeizamer.

Extra tips voor je emotionele herstel

Ik vind het belangrijk om te vermelden dat je na een curettage je vruchtje niet meer kan zien.  Bij afwachten of medicatie kan dit vaak wel als het vruchtje groot genoeg is.  Als het bij een missed abortion langer duurt voordat de miskraam op gang komt, dus als het hartje al langer gestopt is met kloppen, is het ook mogelijk dat je het vruchtje niet meer kan onderscheiden.

Als jouw miskraam spontaan op gang komt of als jouw miskraam opgewekt wordt met medicatie raad ik je zeker aan om het vruchtje op te vangen.  Zo voorkom je dat je het in een roes door het toilet spoelt.  Hier wil ik nog even bij stil staan want dit vind ik echt heel belangrijk.  Heb je je kindje opgevangen en beslis je alsnog om het door te spoelen, dan is dit ook oké.  De kracht zit er in dat je het hebt opgevangen en afscheid genomen hebt.  Je kan pas afscheid nemen als je eerst hebt ontmoet, hebt kennis gemaakt.

Je kan er ook voor kiezen om het tijdelijk bewaren in koud water (meer info hierover vind je op website van de watermethode).  Zo kun je het vruchtje bekijken, eventueel samen met je vroedvrouw, en heb je de tijd om er ook bewust afscheid van te nemen.

Emotionele impact na een miskraam

Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd.  Een miskraam heeft vaak veel meer impact dan dat je vooraf kunt bedenken.  Enerzijds wil je graag opnieuw jezelf zijn en weer voluit genieten van het leven.  Anderzijds voel je dat je iemand totaal anders geworden bent.  Je bent mama geworden van dit kindje, en daardoor verandert de relatie met je partner maar ook de relatie met je (schoon)ouders, familie, vrienden en collega’s op het werk.  Bij jou is dit verlies en het bijhorende verdriet altijd aanwezig maar de buitenwereld ziet dat niet.  Niemand beseft hoeveel verdriet jij hebt.

Na het lichamelijke herstel volgt dus ook een emotionele klap.  Soms komt deze snel, soms pas jaren later.  Voor het lichamelijke aspect kun je altijd terecht bij je vroedvrouw of gynaecoloog.  Het medische luik is uiteraard heel belangrijk maar het emotionele aspect is minstens zo belangrijk.  

De zwangerschap was er. Het kindje was er. En de leegte nadien is er ook.

Herken jij je in één van onderstaande situaties?

Sinds het verlies van je prille zwangerschap kun je niet meer gelukkig zijn. Je wil zo graag blij zijn met wat er wél is, maar je zit vast. Je voelt je alleen in je cocon en je leven staat op pauze. Je verdriet belemmert je en hangt als een donkere wolk boven alles wat je wil ondernemen. Je wil verder, maar hoe dan? Hoe doe je dat, zonder je schuldig te voelen tegenover je kindje?

Diep vanbinnen ben je meer bezig met het kindje dat er niet is dan met de kindjes die er wel zijn.  Daardoor voel je je ook schuldig tegenover je kinderen.  Soms voel je je een buitenstaander in je eigen gezin omdat je zo afwezig bent.  Je voelt je tekort geschoten als moeder en dat maakt je onzeker. Voor je partner voel je je niet de vrouw die je zou willen zijn. Zelfs in je eigen lichaam ben je je vertrouwen verloren. Waarom heeft jouw lichaam je in de steek gelaten? Je wil vertrouwen houden in de toekomst, maar het is moeilijk. Bovendien gaat jouw partner hier zo anders mee om, hij praat er zo weinig over.

Op je werk kun je je niet concentreren. Je gedachten dwalen af, je hebt weinig energie en zelfs eenvoudige taken lijken steeds meer inspanning te vragen. Je werkt op automatische piloot, je voelt je eenzaam en zwijgt tegen je collega’s. Je bent niet meer die sterke, ondernemende vrouw die je ooit was. Een zwangere vrouw zien tijdens je werk kan je behoorlijk van je stuk brengen.

Een geboortekaartje in je brievenbus, een zwangere vrouw bij de bakker, een zwangerschapsaankondiging op Instagram, een advertentie voor babyspulletjes op Facebook,… Hoe meer jij je verdriet probeert weg te duwen, hoe meer het zich aan je lijkt op te dringen. Je sociale leven voelt zwaar. Niemand begrijpt waarom jij niet graag naar die babyborrel gaat. Voor jou is je verlies harder voelbaar dan wat dan ook. Voor je omgeving bestaat jouw kindje niet. Ze verwachten dat je verder gaat en je leven weer opneemt.

Gepaste begeleiding

Ik bied een begeleidingstraject aan, waarin we stil staan bij het kindje dat jij verloren bent en bij wat dat doet met jou als mama.  Je wil zo graag gelukkig zijn, want jouw gezin verdient een blije mama, maar de grote vraag is ‘hoe dan?’  Ik help je daarbij.

Samen gaan we zien welk plekje dit kindje voor altijd mag innemen.  Hierdoor ontstaat er meer rust en vertrouwen in de toekomst.  Het verdriet mag er zijn maar overheerst niet langer je leven.  Doordat je steviger staat heb je je emoties onder controle en trekt de donkere wolk die als een schaduw boven je hing langzaam weg.

Jizo - zwangerschapsverlies

Je gaat naar huis met nieuwe inzichten en praktische tools en tips om dit kindje te verweven in je verdere leven.  Samen creëren we ook een tastbare herinnering aan jouw kindje, die je voor altijd kunt koesteren.

" Mijn wereld staat stil.
Het zou fijn zijn dat anderen er ook even bij stil staan en er niet zo los overheen gaan. "

Aan het einde van dit traject

Miskraam abortus begeleiding

" Na de fysieke miskraam dacht ik dat ik ook emotioneel een grote stap vooruit zou maken, maar niets was minder waar "

Wat Cliënten vertellen

Na 11 weken zwangerschap moesten we opnieuw afscheid nemen van ons kindje…voor ons een harde klap…na deze 5 de miskraam schoot er niet veel meer over van de vrolijke, ondernemende vrouw die ik ooit was….De realiteit kwam zo hard binnen…niets ging nog…ik schakelde nog maar eens een tandje bij in ‘overleef modus’. Gelukkig verwees mijn gynaecoloog me door naar Sigrid…maar zelf was ik door het verdriet niet in staat om een afspraak bij haar te maken. Mijn lieve vriend zag hoe ik struggelde en ondernam actie. Hij belde met Sigrid om een afspraak vast te leggen en liet me de website lezen….die was zo herkenbaar voor mij…eindelijk las ik herkenbare situaties, herkenbare gevoelens, ik voelde me bij het lezen van haar site al direct opgelucht: ‘Oef, het is normaal dat ik me zo voel…’die erkenning en het begrip, de liefde die ik voelde vanuit haar geschreven website gaf me hoop. Hoop dat het allemaal terug beter zou worden. Samen met mijn vriend gingen we op intake gesprek en startte ik een kort maar krachtig traject op van 5 sessies. Zowel voor mij maar ook voor mijn gezin kwam er terug rust, terug hoop, terug vreugde momentjes. Na 5 miskramen kwam ik eindelijk tot rouwen….tot even stilstaan, even terug opzoek gaan naar jezelf…opzoek gaan naar hoe we dit een plek in ons gezin kunnen geven…zodat we het samen kunnen dragen en ik niet meer het gevoel heb hier alleen voor te staan. En langzamerhand gaat het terug beter met me, oef! Dank je wel Sigrid voor je inzichten, je steun, erkenning en begrip. Je hebt ervoor gezorgd dat ik terug in verbinding sta met mezelf en met onze 5 sterretjes. Maar ook met mijn gezin en de mensen die er echt toe doen. Dank je wel en tot ziens!
Hoe ik de sessies heb ervaren:
Het verlies en verdriet; de pijn; allesoverheersend.
Mijn hoofd dacht: ‘het is oké’, maar mijn hart wist: ‘ik kan dit niet alleen’.
Op zoek naar wie me hierbij kon helpen, waren het de woorden ‘elk miskraam is een kindje’ die resoneerden.
Het traject dat Sigrid met me aanging was heel persoonlijk en echt volledig op mij afgestemd.
Sigrid gaat laag per laag dieper tot waar de pijn vastzit.
De balans tussen betrokkenheid en professionaliteit maken de begeleiding van Sigrid bijzonder krachtig en waardevol.
Ik voelde me op elk moment gedragen en veilig. Er was plaats voor alle gevoelens en twijfels zonder oordeel.
De oefening rond visualisatie was heel intens. Deze visualisatie werkt tot op de dag van vandaag nog steeds door en heeft me houvast gegeven om door te gaan.
Bij het afronden van het traject voelde ik dat het verlies een zachter deel is geworden van mijn leven.
Dank je wel, Sigrid.
Na mijn vierde miskraam leek ik als een kaartenhuisje in elkaar gestort te zijn. Ondanks het feit dat ik het geluk heb van een prachtige zoon te hebben, zag ik het gewoon niet meer. Ik kon niet meer genieten van alles wat ik wel had. Van mijn gezin en mijn zoontje. Het verdriet van de miskramen overspoelde mij en al de positieve dingen in mijn leven zag ik niet meer. Iemand suggereerde mij om een rouwmoment in te lassen. In het begin zag ik niet onmiddellijk hoe dat mij zou helpen. Na wat zoeken op het internet kwam ik bij Sigrid terecht.
Ze belde mij op en onmiddellijk had ik het gevoel dat iemand mij eindelijk eens begreep.

Het rouwtraject heeft mij zo hard geholpen. Ik ben er mijzelf zo hard tegengekomen. Sigrid verschaft nieuwe inzichten en zet je aan het denken. Zij heeft mij laten inzien dat het verdriet er mag zijn. Je hoeft het niet weg te stoppen en zo snel mogelijk terug doorgaan. Ik heb mijzelf opengesteld voor het verdriet, ik heb er de tijd voor genomen en doe dat nog steeds. En dat geeft mij rust en de kracht om mij terug te focussen op al het mooie dat ik wel heb. Dankjewel Sigrid!
Via een kennis kwam ik bij Sigrid terecht. Ik had al 4 miskramen achter de rug, maar was daar nog nooit voor in begeleiding gegaan. Na elke miskraam probeerde ik, nadat ik fysiek hersteld was, mijn leven zo snel mogelijk weer op te pikken en verder te gaan. Ik had echter nooit de tijd genomen om stil te staan bij de plek die deze verloren kindjes in mijn leven mochten krijgen.

Dankzij de oefeningen die ik tijdens het traject deed, kwam ik tot verrassende inzichten over wat ik allemaal met me meedroeg en hoe het ook anders kon. Dit thema heeft voor mij na het traject veel meer rust gevonden in mijn leven. Wat me vooral aanspreekt, is dat Sigrid werkt met een stap voor stap plan, zodat elke sessie een duidelijk thema heeft.

Dank je Sigrid voor deze waardevolle begeleiding!
En toen gebeurde het. Het moment waarop ik vastzat en geen kant meer opkon. Uitgeblust, opgebrand door alle energie die ik de voorbije jaren stak in werk, relaties en verdriet om dierbaren die ik korte tijd na elkaar verloren ben. Ik ben een positief ingesteld iemand. Stel hoge verwachtingen aan mezelf, dus ik ging door. Lieve mensen, waaronder mijn huisarts, deden me inzien dat er meer nodig zou zijn dan een rustpauze inlassen om al dit opgestapeld verdriet te verwerken.

Na het zoveelste gesprek met mijn huisarts ben ik op zoek gegaan naar rouwbegeleiding. Zo kwam ik op de website van Sigrid terecht. De info en de reacties van mensen die reeds eerder het traject doorlopen hadden, hebben me de stap doen zetten. Een eerste telefonisch contact was duidelijk, eerlijk en verhelderend over wat ik kon verwachten en lag in de lijn van wat ik zocht. Een kort traject, geen verplichte opgelegde huiswerkjes maar iemand waarbij je terecht kan om je verhaal te brengen op jouw unieke manier. Wat me vooral bijgebleven is van bij het intakegesprek is dat er voor de eerste keer iemand tegen me zei, 'Ik ben er zeker van dat ik jou ga kunnen helpen'. Dit had ik nog nooit iemand horen zeggen...

De sessies waren krachtig. Ik kwam tot inzichten doordat Sigrid me onbewust duwtjes gaf maar ook mijn hand vast al. Ze deed me nadenken over zaken waar ik niet stil bij stond omdat er teveel verdriet was en ik door het bos de bomen niet meer zag.
Het was zo chaotisch in mijn hoofd dat gebeurtenissen en jaartallen niet meer mooi in een tijdlijn pasten.

Door het traject heen viel alles in zijn plooi en het mooiste aan heel het traject is dat ik nu geen boosheid en verdriet meer voel maar verdriet en dankbaarheid. Dankbaar voor wat geweest is, verdriet omdat ik dat nu toelaat en hoopvol voor wat de toekomst brengt.

Heb je een vraag? Laat het mij weten!

E-Book 'een miskraam verwerken, hoe doe je dat?'​

Miskraam verwerken E-book
Verlies en Veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders