Begeleiding na miskraam of zwangerschapsverlies | Verlies & Veerkracht
Miskraam verwerken

Begeleiding na miskraam en zwangerschapsverlies
als jij (vroeg) in de zwangerschap je kindje verloor

Elke miskraam is een verlies. 
Elke miskraam is afscheid nemen.
Elke miskraam is een kindje

 

Herken je dit?

koppel na zwangerschapsverlies

Stel je even voor dat...

Wel, dat zijn resultaten die ik zie bij mijn cliënten

En dat kun jij ook bereiken met mijn 5 weken programma 'Rouwen om je kindje'

Tijdens dit traject staan we stil bij het kindje dat jij verloren bent.  Je wil zo graag gelukkig zijn en blij zijn met wat er wél is.  Maar de grote vraag is ‘hoe dan?’.  Ik leer je dat.  Hierdoor ontstaat er meer rust en ruimte en vertrouwen in de toekomst.  Het verdriet mag er zijn maar overheerst niet langer je leven.  Doordat je steviger staat heb je je emoties onder controle en is je leven minder emotioneel beladen.  Je leert dit verlies te integreren in je verdere leven zodat je weer beter kunt functioneren, zowel thuis, op je werk als in je sociaal leven.

Aan het einde van dit traject

rouw miskraam

Wat kun je allemaal verwachten tijdens dit traject?

Ik kan jouw verlies niet wegnemen maar ik kan je wel de tools geven om er mee aan de slag te gaan

Wat anderen vertellen

Na mijn vierde miskraam leek ik als een kaartenhuisje in elkaar gestort te zijn. Ondanks het feit dat ik het geluk heb van een prachtige zoon te hebben, zag ik het gewoon niet meer. Ik kon niet meer genieten van alles wat ik wel had. Van mijn gezin en mijn zoontje. Het verdriet van de miskramen overspoelden mij en al de positieve dingen in mijn leven zag ik niet meer. Iemand suggereerde mij om een rouwmoment in te lassen. In het begin zag ik niet onmiddellijk hoe dat mij zou helpen. Na wat zoeken op het internet kwam ik bij Sigrid terecht. Ze belde mij op en onmiddellijk had ik het gevoel dat iemand mij eindelijk eens begreep.
Het rouwtraject heeft mij zo hard geholpen. Ik ben er mijzelf zo hard tegengekomen. Sigrid verschaft nieuwe inzichten en zet je aan het denken. Zij heeft mij laten inzien dat het verdriet er mag zijn. Je hoeft het niet weg te stoppen en zo snel mogelijk terug doorgaan. Ik heb mijzelf opengesteld voor het verdriet, ik heb er de tijd voor genomen en doe dat nog steeds. En dat geeft mij rust en de kracht om mij terug te focussen op al het mooie dat ik wel heb.
Dankjewel Sigrid!
Via een kennis kwam ik bij Sigrid terecht. Ik had al 4 miskramen achter de rug, maar was daar nog nooit voor in begeleiding gegaan. Na elke miskraam probeerde ik, nadat ik fysiek hersteld was, mijn leven zo snel mogelijk weer op te pikken en verder te gaan. Ik had echter nooit de tijd genomen om stil te staan bij de plek die deze verloren kindjes in mijn leven mochten krijgen.
Dankzij de oefeningen die ik tijdens het traject deed, kwam ik tot verrassende inzichten over wat ik allemaal met me meedroeg en hoe het ook anders kon. Dit thema heeft voor mij na het traject veel meer rust gevonden in mijn leven. Wat me vooral aanspreekt, is dat Sigrid werkt met een stap voor stap plan, zodat elke sessie een duidelijk thema heeft.
Dank je Sigrid voor deze waardevolle begeleiding!

Veelgestelde vragen

Dit traject is geschikt voor jou als jij te maken had met het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap.  Het kan gaan om een (vroege) miskraam, een abortus, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, het verlies van een tweelingkindje, een zwangerschapsafbreking na prenatale diagnose, of een andere vorm van verlies in de zwangerschap.

Het maakt niet uit hoe lang het verlies geleden is.  Als jij er nu mee worstelt betekent dat dat het nu de tijd is om hier iets mee te doen.  Neem even contact met mij op, dan bekijken we samen hoe waardevol mijn begeleiding kan zijn voor jou. 

Het verlies van een zwangerschap is heel emotioneel en na je lichamelijke herstel wordt vaak de impact op je leven pas duidelijk. Soms gebeurt dit al heel snel maar bij veel vrouwen duurt het enkele jaren of zelfs nog langer.  Het maakt dus niet uit hoe lang je verlies geleden is, of het nu onlangs gebeurde of 30 jaar geleden.

Waarschijnlijk was het op dat moment niet mogelijk om écht stil te staan bij je verlies, waardoor jij nu nog steeds het gevoel hebt dat je niet echt verder kunt met je leven.  Jij wil je moeder voelen van àl je kinderen, ook van hen die je misschien nooit hebt kunnen vasthouden.

Misschien dateert jouw verlies van vele jaren geleden, toen het taboe nog veel groter was.  Mogelijk beviel jij ooit van een stilgeboren kindje en heb jij jouw baby’tje zelfs niet mogen zien?  Of stond jij een kindje af dat na de geboorte onmiddellijk bij je werd weg gehaald?  Zo deed men dat toen, omdat men ervan overtuigd was dat dat beter was voor het ‘verwerkingsproces’.  Men vond het beter dat de mama geen band kreeg met het kindje.  Ondertussen weten we dat het tegenovergestelde waar is.  We zien dat  veel vrouwen nu nog lijden onder dergelijke traumatische gebeurtenissen uit een ver verleden.

Ben jij in zo’n situatie, dan hoor ik jou graag.  Ik kan jou helpen om de verbinding met dat kindje te herstellen, waardoor je de rust zal voelen waar je al zo lang naar verlangt.

Hoe lang je zwanger was toen het fout liep maakt helemaal niet uit.  Vanaf het moment dat je zwanger bent voel je je mama en voel jij de verbinding met jouw kindje.  De impact van het verliezen van een prille zwangerschap wordt heel vaak onderschat.  Daarom specialiseerde ik mij ook in het begeleiden van moeders die hun kindje vroeg in de zwangerschap verloren.

Wat pril zwangerschapsverlies zo moeilijk maakt is dat je zo weinig herinneringen hebt.  Bij een heel vroeg verlies heb je mogelijk zelfs niet 1 foto’tje van je kindje.

Daar komt nog bij dat dat jouw omgeving jouw verdriet vaak niet begrijpt.  Mogelijk wisten ze zelfs nog helemaal niets van jouw zwangerschap.  Mensen geven vaak goedbedoelde opmerkingen waar je maar weinig aan hebt.  Jij hebt de verbinding gevoeld met dit kindje en jouw toekomstdroom met dit kindje valt in duigen.  Jouw dromen, verlangens en verwachtingen zijn plots weg.

Mogelijk is de positieve zwangerschapstest de enige tastbare herinnering die je hebt aan jouw prille zwangerschap en dat maakt het extra lastig om ermee om te gaan.  Samen gaan we op zoek naar zaken die jouw verlies tastbaar kunnen maken zodat je meer rust vindt en zodat het ook beter bespreekbaar wordt.

Zeker als een miskraam heel vroeg in de zwangerschap plaats vindt, kun je er nadien nog heel lang last van hebben. Je hoofd en je gevoel spreken elkaar tegen.  Misschien zegt je hoofd dat je mama geworden bent maar voel je dat helemaal niet zo omdat je geen baby’tje in je armen hebt om voor te zorgen.  Of misschien is het wel net omgekeerd, je voelt dat je mama geworden bent maar je hoofd zegt van niet.  Al deze gevoelens kunnen erg verwarrend zijn en leggen je lam.  Mensen die van je miskraam op de hoogte zijn zeggen dat je naar de toekomst moet kijken en dat je door moet gaan maar je hebt geen energie om stappen te zetten.

Wil je weten hoe je die eerste belangrijke stappen kan zetten zodat jij verder kunt met je leven waarin ook jouw kindje verweven zit?  Maak dan een afspraak met mij en ik vertel je meer.

Weet dat het mogelijk is om met de juiste begeleiding weer rust en vertrouwen te vinden en je daarna makkelijker verder kunt met het leven dat jij voor jezelf wenst.

Als je opnieuw zwanger bent na een miskraam kun je vele tegenstrijdige gevoelens ervaren.  Uiteraard ben je gelukkig dat er opnieuw een wondertje in jouw buik groeit en wil je blij zijn met de zwangerschap.  Maar je voelt ook de angst omdat je al een kindje verloren bent in de zwangerschap.

Dit is hét moment om hulp te zoeken.  Door aandacht te hebben voor het verlies krijg je opnieuw meer vertrouwen in je lichaam, de zwangerschap, de bevalling en de geboorte.

Tijdens mijn begeleiding gaan we hier heel gericht mee aan de slag.  Je krijgt van mij praktische handvaten en verrassende inzichten die gericht zijn op het resultaat dat jij wilt bereiken.

Zeker bij een pril zwangerschapsverlies heeft je omgeving vaak maar weinig begrip voor jouw verdriet.  Ze vinden dat je niet teveel verdriet mag hebben en al zeker niet te lang.  Mogelijk had je je omgeving zelfs nog niet over je zwangerschap verteld.  Dan kan je helemaal met niemand praten en voel je je heel alleen. 

Als je dit verdriet steeds weer opkropt of weg duwt kan dit vroeg of laat lichamelijke of psychische klachten veroorzaken.  Het verlies van jouw kindje zorgt er immers voor dat je jezelf kwijt bent.

Doordat je jouw emoties niet kwijt kan in je omgeving sta je er voor jezelf ook te weinig bij stil.  Voor de buitenwereld heeft dit kindje nooit bestaan, maar voor jou wel.

Neem even contact met mij op dan bekijken we samen hoe we dit bespreekbaar kunnen maken in jouw omgeving. 

Heb je een vraag? Laat het mij weten!

gratis E-Book 'een miskraam verwerken, hoe doe je dat?'

Mijn beste gratis adviezen en inzichten om verder te kunnen met je leven

Aanvullend ontvang je ook bijkomende tips en informatie via mail.

Miskraam verwerken E-book
Verlies en Veerkracht draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches