Rouwbegeleiding | Verlies en Veerkracht Rouwverwerking | Mechelen
creatieve rouwtherapie Mechelen

Verlies & Veerkracht Rouwbegeleiding
Rouwverwerking

Omgaan met verlies

Deze pagina is voor jou als jij een geliefde verloor

Rouwen moet je zelf doen, maar niet alleen

Ik vergelijk het verlies van een dierbare wel eens met een mooie vaas die aan scherven gevallen is.  Je probeert zoveel mogelijk scherven te lijmen, maar waar de scherven mekaar raken blijf je altijd littekens zien.  Het liefst zou je de vaas in zijn oorspronkelijke staat willen herstellen, maar je mist een stuk.  Toch is het mogelijk om er terug iets moois van te maken.  De kruik wordt zelfs weer bruikbaar als de handvaten stevig genoeg zijn.  En die handvaten die zal ik je aanreiken.

Als rouw- en verliesbegeleider help ik vrouwen die hun partner, ouders, broer of zus of een andere geliefde verloren zijn.  Ik help hen in hun zoektocht naar zingeving en persoonlijke ontwikkeling.  Voel je dat dit is wat jij nu nodig hebt?  Ben je via je huisarts naar mij doorverwezen?  Lees dan zeker verder, ik kan je helpen met je rouwverwerking.  Je bent welkom in mijn praktijk in Mechelen.

Tijd en ruimte voor verlies en rouw

Als jij iemand verloren bent en je voelt dat het moeilijk wordt om hier alleen door te komen dan loop ik graag een stukje met je mee.  Of het verlies nu recent gebeurde of langer geleden is, dat maakt niet uit.

Ik luister naar jouw verhaal en ik help je om weer voorzichtig vooruit te kijken.  Samen vinden we een manier om met jouw verlies om te gaan.  We gaan op zoek naar een evenwicht tussen het verlies enerzijds en jouw veranderde toekomst anderzijds.  Met de dood eindigt immers het leven, maar niet jullie relatie. Het blijft voor altijd je partner, je moeder, je zus,…

In mijn trajecten combineer ik gesprekstherapie met speltherapie en creatieve therapie. Creatieve werkvormen zijn een uitstekend middel om gevoelens rond rouw en verlies los te maken en in beweging te brengen. Creativiteit brengt diepgang in een rouwproces en helpt de pijn van het verlies om te zetten in een liefdevolle herinnering.

Meer weten? Bel 0495 595 030

Gesprekstherapie

Rouwtherapeut Sigrid Christiaens

Alereerst luister ik naar jouw situatie en jouw verhaal.  Een gesprek vormt de basis voor de weg die we nadien samen afleggen.  

Het helpt om je hart te luchten bij een onafhankelijk persoon.  Bij iemand die objectief naar je luistert, zonder vooroordelen en vooral ook zonder oordeel.  Het lucht op om te kunnen praten met iemand die neutraal is en die jouw situatie eens van een andere kant belicht. Het helpt om het oude los te laten en nieuwe inzichten te krijgen.

Speltherapie

Met spelmateriaal zetten we samen een beeld neer van je situatie.  Hierdoor verruim je je blik en bekijk je alles eens van een andere kant.  Mensen zijn visueel ingesteld en daarom gaan we aan de slag met miniaturen in het zand. ,Doordat je je onderbewuste laat spreken, werken deze beelden nadien nog lang door, zodat je steeds nieuwe inzichten krijgt en zodat er lichtheid, ruimte en vrijheid ontstaat.

De opstelling die je maakt biedt een mooie ingang tot een gesprek over levensvragen die op dat moment bij je spelen.  Een familieopstelling is een uitstekende manier om dingen in beweging te zetten.

Rouwtherapie - Speltherapie

Creatieve therapie

creatieve rouwtherapie Mechelen

Dankzij de afwisseling van praten en creëren raken we een diepere laag in jouw rouwproces.  Wat diep vanbinnen leeft kan zo naar buiten komen zonder dat je naar woorden moet zoeken.  Dat lucht op en brengt rust.  

Iets maken ter herinnering geeft vorm aan het ongrijpbare afscheid.  Tijdens het creëren ervaar je verbondenheid met je geliefde zonder dat er veel gezegd moet worden. Bovendien ga je ook met iets tastbaars naar huis.  Jouw verlies krijgt vorm en mag letterlijk een plaats innemen.  Je hebt geen creatieve vaardigheden nodig, alle materiaal is voor jou beschikbaar in mijn praktijk.

Creatieve sessies rond jouw verlies

Creatieve werkvormen zijn een uitstekend middel om gevoelens rond rouw en verlies los te maken en in beweging te brengen. Creativiteit brengt diepgang in een rouwproces en helpt de pijn van het verlies om te zetten in een liefdevolle herinnering.  Belangrijk om weten is dat je helemaal niet creatief of handig moet zijn om hier baat bij te hebben.  Het eindresultaat is niet belangrijk, het proces dat je doormaakt, daar draait het om.

Door tegelijk op je gevoelslaag en je energetische laag te werken, ontstaat de transformatie.  Als je alleen met je hoofd werkt, gebeurt er niets.  Hieronder enkele mogelijkheden.

Troost

Koesterkei

Met wol, water en natuurzeep maak je een zachte trooststeen in de kleuren die bij jou en je geliefde passen. 

creatieve rouwtherapie Mechelen

Rust

Stipschilderen

Via meditatief schilderen ervaar je hoe je je gedachten op pauze kunt zetten en hoe je meer tot rust kunt komen.

creatieve rouwtherapie

Herinnering

Herinneringsboek

Onder mijn begeleiding maak je een koesterboek met mooie foto’s en herinneringen aan jouw geliefde.

Herinneringsboek rouwtherapie

Verlies in beeld

Je blik verruimen, anders naar je situatie kijken brengt duidelijkheid, inzicht en vertrouwen in de toekomst.

Rouwtherapie - Speltherapie


Wat we in onze creatieve sessies tijdens het traject juist gaan doen hangt van jou af en van jouw vraag. 
Samen bekijken we wat voor jou op dat moment het meest geschikt is.

Meer weten? Bel 0495 595 030

Enkele voorbeelden van creatieve therapie

Nog een vraag? Stel ze hier.