Rouwbegeleiding | Verlies en Veerkracht Rouwverwerking | Mechelen

Rouwbegeleiding | Rouwverwerking
Leven na het verlies van een geliefde

Rouwverwerking Mechelen

Rouwen moet je zelf doen, maar niet alleen

Ik vergelijk het verlies van een geliefde wel eens met een mooie vaas die in stukken gevallen is.  Je probeert zoveel mogelijk scherven te lijmen, maar waar de breuklijnen mekaar raken blijf je altijd littekens zien.  Het liefst zou je de vaas in zijn oorspronkelijke staat willen herstellen, maar je mist stukjes en breuklijnen blijven zichtbaar.  Toch is het mogelijk om er terug iets moois van te maken.  De vaas wordt zelfs weer bruikbaar als de handvaten stevig genoeg zijn.  En die handvaten,  die zal ik je aanreiken.

Als rouw- en verliesbegeleider help ik je na het verlies van je partner, ouders, broer, zus, vriend, of een andere geliefde.  Ik begeleid je in je zoektocht naar een manier om met dit verlies om te gaan zodat je verder kunt.  Het verdriet moet niet weg, het mag er zijn.  Maar het beheerst niet langer je leven.  Ik leer je rouwen en ik help je zien hoe jij verder kunt, ondanks je grote gemis.  Voel je dat dit is wat jij nu nodig hebt?  Lees dan zeker verder.  Ik kan je helpen met je rouwverwerking.  Je bent welkom in mijn praktijk in Mechelen.

Ooh ja, ook nog even dit.  Word jij stilaan ook gek van de goedbedoelde adviezen uit je omgeving?  Over verwerken, loslaten en plekjes geven?  Weet dat dat erbij hoort.  Veel mensen weten jammer genoeg niet hoe ze moeten omgaan met iemand die rouwt en vervallen daardoor al snel in cliché uitspraken die jou niet vooruit helpen.  Dan kreeg je wellicht ook al te horen dat je zo sterk bent en dat je het zo goed doet.  Vaak ook nog gevolgd door een oprechte ‘ik zou het niet kunnen’.  Niemand lijkt te zien hoe jij jezelf door de dagen sleept en hoe uitgeput jij jezelf voelt.

Je bent hier op mijn website terecht gekomen en ik ga je helpen.  Want dat is wat ik doe als rouwbegeleider.  Ik help je jouw verlies te verweven in het leven dat nog voor je ligt.  Ik zorg ervoor dat jij weer levenslust vindt en dat je dat plekje waar iedereen over spreekt ook echt gaat vinden.  En tot slot leer ik je loslaten door je verdriet toe te laten zodat je je geliefde voor altijd in liefde kunt vasthouden.

Tijd en ruimte voor verlies en rouw

Als jij iemand verloren bent en je voelt dat het moeilijk wordt om hier alleen door te komen dan loop ik graag een stukje met je mee.  Of het verlies nu recent gebeurde of al wat langer geleden is, dat maakt niet uit.

Ik luister naar je verhaal en ik help je om weer voorzichtig vooruit te kijken.  Samen vinden we een manier om met jouw verlies om te gaan.  We gaan op zoek naar een evenwicht tussen het verlies enerzijds en jouw veranderde toekomst anderzijds.  Met de dood eindigt immers het leven, maar niet jullie relatie. Het blijft voor altijd je partner, je moeder, je zus,…

In mijn trajecten combineer ik gesprekken met een stukje creativiteit. Dit is een uitstekende combinatie om gevoelens rond rouw en verlies los te maken en in beweging te brengen. Creativiteit brengt diepgang in een rouwproces en helpt de pijn van het verlies om te zetten in een liefdevolle herinnering.

Rouwtherapeut Sigrid Christiaens

Gesprek

Allereerst luister ik naar jouw situatie, en naar hoe jij je daarbij voelt.  Een gesprek vormt de basis voor de weg die we nadien samen afleggen.  

Het helpt om je verhaal te vertellen aan iemand die objectief naar je luistert, zonder oordeel. Het lucht op om te kunnen praten met iemand die neutraal is en die jouw situatie eens van een andere kant belicht. Het helpt om het oude los te laten en nieuwe inzichten te krijgen.

Daarnaast vind ik het ook belangrijk om tegelijk op je gevoelslaag te werken  Als je alleen met je hoofd werkt, gebeurt er niets.

De kracht van beelden

Met woorden kun je je gevoelens uiten, maar soms zijn woorden te pijnlijk.  Soms vind je de juiste woorden niet.  Misschien voel je wel dingen die niet met woorden uit te leggen zijn?  Dan kunnen beelden een oplossing bieden. 

In een familie opstelling tijdens een BlikOpener sessie verruim je je blik en bekijk je alles eens van een andere kant.  Doordat je je onderbewuste laat spreken, werken deze beelden nadien nog lang door en krijg je steeds nieuwe inzichten.

Rouwtherapie - Speltherapie
creatieve rouwtherapie Mechelen

Je handen helpen je in je rouwproces

Als het goed voelt voor jou, kunnen we ook iets tastbaars creëren tijdens onze sessies samen.  Iets maken ter herinnering geeft vorm aan het ongrijpbare afscheid.  Tijdens het creëren ervaar je verbondenheid met je geliefde zonder dat er veel gezegd moet worden. Bovendien ga je ook met iets tastbaars naar huis.  Jouw verlies krijgt vorm en mag letterlijk een plaats innemen.  

Hiervoor heb je geen enkele creatieve vaardigheden nodig.  Je hoeft dus zelf helemaal niet creatief aangelegd te zijn.  Het eindresultaat is ook helemaal niet belangrijk, het proces dat je doormaakt, daar draait het om.

Wat anderen vertellen

Jouw begeleiding is voor mij een grote verrijking geweest. Ik kijk heel anders naar mijn geliefden die niet meer op deze aarde vertoeven maar wel op een andere plek nog steeds aanwezig zijn. Ik kan gemakkelijker contact maken met hen. Ze hebben het goed dat voel ik. De steen dat ik met jou gemaakt heb betekent heel wat voor mij. Elke dag raak ik deze aan en het geeft mij een goed gevoel. Ik voel de aanwezigheid van mijn geliefden zeer intens. Ook heb ik mezelf beter leren kennen. Ik probeer meer mezelf te zien als mijn beste vriendin.
Lieve Sigrid, ik wil je erg bedanken voor je geleverde werk. Je hebt (zoals ik gevraagd en zoals je beloofd had) niets weggenomen maar je hebt me er mee leren omgaan. Iets wat me vertrouwen geeft in de toekomst. Voorheen wist ik dat ik ooit wel weer gelukkig zal worden maar nu voel ik dat ik ooit weer gelukkig kan worden en dat is voor mij echt een wereld van verschil. Dit heeft me ook geholpen om uit de "survivalmodus" te geraken. Nu leef ik weer meer. Ik leef hetzelfde leven en doe dezelfde dingen maar beleef ze anders. Ik zie nu in dat veel van de dingen die ik doe, een keuze zijn van mezelf, een keuze die ik kan maken ipv dat ik ze voorheen -opgelegd door mezelf- moest maken. Het verdriet en het gemis zijn er nog steeds, soms zelfs sterker dan vroeger maar ik ben er niet meer bang van. Het is zeker niet fijn maar ik weet en voel dat ik uit zo'n minder goede periode weer uit zal geraken. Ook krijg ik soms een heel warm gevoel uit het verdriet, dat begint dan als een heel intens verdriet en gaat dan over naar een heel warme herinnering. Nu haar sterfdatum langzaam maar zeker nadert, voel ik mijn gemoed zwaarder en mezelf onzekerder worden. Maar dat is ok. Het is niet omdat het regent dat de zon niet meer kan/zal schijnen... Soms zelfs tegelijkertijd en dan krijgen we (als we de goede kant op kijken) een prachtige regenboog te zien. Ik denk dat ik nog 1 000 dingen kan zeggen maar ik ga het hierbij houden. Nogmaals 1 gigantische mercie!
Je hebt me vooral willen duidelijk maken wat ik al heel de tijd voelde maar niet toeliet. Namelijk dat xx er wel nog is EN dat ze nog steeds en voor altijd deel zal uitmaken van ons gezin. Vanaf het moment dat ik dit toeliet, voelde ik me een pak lichter. Na verloop van tijd voelde ik me ook weer sterker (mentaal) worden. Het is een inzicht dat ik elke dag koester.
Een geliefde verliezen kan hard zijn. Ook is er hier geen draaiboek voor. Je bent verdwaald, je voelt een leegte, je weet even niet hoe het verder moet. De rouwbegeleiding van Sigrid heeft me enkele handvaten aangeboden en een ruimte gecreëerd om dit verlies een plaats te geven en blijvend een plaats te geven. Zelf heb ik nooit geleerd om te rouwen maar Sigrid heeft me hierin passend begeleid.
Ik ben heel blij dat ik de stap gezet heb om langs te komen, dit heeft me enorm geholpen. Het verlies is nog steeds heel moeilijk, maar ik heb terug meer gevoel in mijn lichaam, en door de dingen en inzichten die je mij gegeven en aangeleerd hebt heb ik het toch wel anders gaan bekijken. Ik kan hier ook af en toe op terugvallen als ik alleen thuis ben en dat geeft mij wel troost. De herdenkingkei die we samen gemaakt hebben staat nu bij haar foto. Ook de meditatie helpt me enorm, zo kan ik even terug goed contact hebben of tegen haar praten. Ben heel tevreden, en ik voel dat dat nog lang zal doorwerken, wat ik zeker nog zal kunnen gebruiken voor de komende jaren. Dank je wel voor alles 🙏💕💕💕
Kleine verdrietjes uit kinderjaren weggestopt en aangevuld met grote pijn en afscheid van wie ik ben. Geen tijd (kunnen) nemen tot stil staan, verwerken. Tot, bij toeval, doch helemaal niet toevallig de website van Sigrid mijn pad kruist. Mijn verhaal wordt gehoord. Ik word gezien als 1 in groot familie geheel. Tijd tot rouwen, niet meer alleen. Samen met Sigrid ontlaad ik mijn bus met te veel passagiers en bagage, en ga ik, veel lichter, verder op weg. Dank voor alles!
Ik leerde mijn gevoelens beter begrijpen. Er werden voor mijzelf dingen zichtbaar die ik tot dan toe nog niet duidelijk gevoeld en begrepen had. Sigrids aanpak met beelden was voor mij op verschillende momenten een echte eye-opener. Dit creëerde een opluchting voor mij, alsof ik terug vrijer kon ademen en er een zware last van mijn schouders was gevallen. Dit heeft mij echt geholpen. De beelden zijn me bijgebleven en zijn voor mij zoveel krachtiger dan woorden.

De website van Sigrid had ik heel toevallig gevonden, op het moment dat ik er grote nood aan had. Intuïtief voelde ik aan dat ik op dat moment baat zou hebben bij Sigrids werkwijze. Ik ben dan ook heel blij en dankbaar dat ik van Sigrids aanpak gebruik heb kunnen maken.

Heb je een vraag? Laat het mij weten!

Verlies en Veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders