Vroeg zwangerschapsverlies | Verlies & Veerkracht | Miskraambegeleiding
zwangerschapsverlies

Informatie over vroeg zwangerschapsverlies

Wat is een miskraam?

Als je jouw kindje verliest in de eerste zwangerschapshelft, dan spreken we van een miskraam.  Miskramen komen meestal voor tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap en ongeveer 1 op 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam.   Als je 2 of meer miskramen kreeg, spreken we van herhaalde miskramen

Na de bevruchting zet het vruchtje zich vast in de baarmoeder en begint het te ontwikkelen en te groeien.  Dit is een heel complex proces waarbij veel fout kan lopen en dan krijg je een miskraam.  Ook is het mogelijk dat het bevruchte eitje zich niet in de baarmoeder innestelt maar aan de wand van één van de 2 eileiders.  We spreken dan van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.  Dit is een zeer ernstige aandoening die zelfs levensbedreigend kan zijn als je het niet tijdig ontdekt.

Symptomen van een miskraam

Volgende symptomen kunnen wijzen op een miskraam:

  • (hevig) vaginaal bloedverlies
  • pijn in de onderrug
  • buikkrampen
  • Afnemende zwangerschapsverschijnselen

Als je last hebt van één van deze symptomen raad ik je aan om contact op te nemen met je huisarts, gynaecoloog of vroedvrouw.  Zij kunnen raad geven over wat je best kunt doen en aangeven of bijkomend onderzoek nodig is.

Het is ook mogelijk dat het hartje niet meer klopt, zonder dat jij deze symptomen ondervindt.  In dat geval spreken we van een ‘missed abortion’.  Een missed abortion kun je vertalen als gemiste miskraam.  In dit geval leeft het kindje in jouw baarmoeder niet meer, maar jouw lichaam heeft dit nog niet door.  Zelf heb je nog niet in de gaten dat er iets mis is en je ontdekt pas tijdens de echo dat er geen hartslag is of dat jouw kindje niet beweegt.

Mogelijkheden bij een miskraam

Het is dus mogelijk dat jouw miskraam spontaan begint of dat je symptomen vertoont waardoor je aanvoelt dat het niet goed zit met je zwangerschap.  Bij een missed abortion is het meestal de gynaecoloog die je vertelt of bevestigt dat het vruchtje niet meer leeft.  In dat geval kun je wachten tot je lichaam het vruchtje zelf uitdrijft (dit proces kun je versnellen met medicatie) of je kunt kiezen voor een curettage.  Jouw gynaecoloog zal je informeren over de mogelijkheden en adviseren welke oplossing voor jou het meest passend is.  Vraag bij twijfel ook zeker raad aan je vroedvrouw. 

Afwachten bij een miskraam

Je onderneemt niets en wacht af tot jouw lichaam het vruchtje zelf afstoot.  Doorgaans gebeurt dit binnen de 2 weken na het begin van de bloeding.  

Jouw gynaecoloog zal met jou bespreken hoe lang je deze afwachtende houding kan aannemen en wat eventuele vervolgstappen zijn.

Voordeel:
Je hoeft geen medicijnen te nemen en je moet niet naar het ziekenhuis.  Dit is het meest natuurlijke proces.  Bij vrouwen waarbij de miskraam op natuurlijke wijze is verlopen, verloopt het emotionele herstel vaak iets vlotter.

Nadeel: 
Je weet niet wanneer de bloeding op gang zal komen, wat emotioneel erg slopend kan zijn. 
Ook praktisch moet je er continu rekening mee houden dat je op elk moment een flinke bloeding kunt krijgen.

Medicatie bij een miskraam

Je kan je miskraam opwekken met hormonale medicatie die bij de baarmoederhals geplaatst wordt en ervoor zorgt dat jouw baarmoeder samentrekt zodat het vruchtje afgestoten wordt.  

Meestal gebeurt dit binnen de 24 uur na het plaatsen van de medicatie.

Voordeel:
Jij bepaalt zelf wanneer je de medicijnen inbrengt dus je miskraam verloopt gecontroleerder.  Dit kan handig zijn wanneer je al oudere kindjes hebt om voor te zorgen zodat je opvang voor hen kan regelen.

Nadeel: 
Een miskraam die opgewekt werd met medicijnen is doorgaans heviger en pijnlijker dan een natuurlijke miskraam.  Bij te veel bloedverlies moet je alsnog met spoed naar het ziekenhuis voor een curettage.

Curettage bij een miskraam

Een curettage is een kleine, kortdurende gynaecologische ingreep waarbij het miskraamweefsel operatief uit je baarmoeder verwijderd wordt.  

Een curettage gebeurt al dan niet onder algemene verdoving en wordt altijd uitgevoerd in het ziekenhuis door je gynaecoloog. 

Voordeel:
Het is een kortdurende ingreep in het ziekenhuis die vooraf ingepland wordt.  Je weet dus exact wanneer het gebeurt.  Je hebt minder lang last van pijn dan bij afwachten of je miskraam opwekken met medicijnen.

Nadeel:
Het is een operatie onder verdoving en er zijn meer risico’s bij volgende zwangerschappen.  Doordat je de miskraam niet bewust meemaakt, verloopt de verwerking nadien vaak heel wat moeizamer.

Extra tips voor je emotionele herstel

Ik vind het belangrijk om te vermelden dat je na een curettage je vruchtje niet meer kan zien.  Bij afwachten of medicatie kan dit vaak wel als het vruchtje groot genoeg is.  Als het bij een missed abortion langer duurt voordat de miskraam op gang komt, dus als het hartje al langer gestopt is met kloppen, is het ook mogelijk dat je het vruchtje niet meer kan onderscheiden.

Als jouw miskraam spontaan op gang komt of als jouw miskraam opgewekt wordt met medicatie raad ik je zeker aan om het vruchtje proberen op te vangen.  Een handig hulpmiddel hierbij kan zijn om door een vergiet te plassen.  Zo voorkom je dat je het in een roes door het toilet spoelt.

Hier wil ik nog even bij stil staan want dit vind ik echt heel belangrijk.  Heb je je kindje opgevangen en beslis je alsnog om het door te spoelen, dan is dit ook oké.  De kracht zit er in dat je het hebt opgevangen en afscheid genomen hebt.  Je kan pas afscheid nemen als je eerst hebt ontmoet, hebt kennis gemaakt.

Je kan er ook voor kiezen om het tijdelijk bewaren in koud water (meer info hierover vind je op website van de watermethode).  Zo kun je het vruchtje bekijken, eventueel samen met je vroedvrouw, en heb je de tijd om er ook bewust afscheid van te nemen.  Hiervoor deel ik een mooi tip in mijn E-book (gratis download).

Emotionele impact na een miskraam of ander zwangerschapsverlies

Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd.  Een miskraam heeft vaak veel meer impact dan dat je vooraf kan bedenken.  Enerzijds wil je graag opnieuw jezelf zijn en weer voluit genieten van het leven.  Anderzijds voel je dat je iemand totaal anders geworden bent.  Je bent mama geworden van dit kindje, en daardoor verandert de relatie met je partner maar ook de relatie met je (schoon)ouders, familie, vrienden en collega’s op het werk.  Bij jou is dit verlies en het bijhorende verdriet altijd aanwezig maar de buitenwereld ziet dat niet.  Niemand beseft hoeveel verdriet je (nog) hebt.

Na het lichamelijke herstel volgt dus ook een emotionele klap.  Soms komt deze snel, soms pas jaren later.  Voor het lichamelijke aspect kun je altijd terecht bij je vroedvrouw of gynaecoloog.  Het medische luik is uiteraard heel belangrijk maar het emotionele aspect is minstens zo belangrijk.  Op mijn pagina ‘Miskraambegeleiding‘ lees je hoe ik jou op emotioneel gebied kan begeleiden zodat je meer rust en ruimte voelt, meer energie krijgt en opnieuw beter functioneert.

Klanten komen soms pas 10, 20 of meer jaren na hun miskraam bij mij aankloppen dus weet dat het nooit te laat is om met jouw miskraam of ander verlies in de zwangerschap aan de slag te gaan.

Ben je opnieuw zwanger of heb je de wens om opnieuw zwanger te worden?  Laat je dan zeker goed begeleiden door je vroedvrouw.  Zij kan je met raad en daad bijstaan en je geruststellen waar nodig.  Bij een nieuwe zwangerschap(swens) kunnen schuldgevoelens de kop opsteken.  Weet dat ook dat heel normaal is.  Je hoeft je echter niet schuldig te voelen, je wilt jouw kindje immers helemaal niet vervangen.  Je wilt zorgen, verzorgen, je ouderrol opnemen.  Het is dus heel normaal dat je opnieuw zwanger wilt worden.  Ook het tegenovergestelde is mogelijk.  Misschien hebben de gebeurtenissen zo’n grote impact gehad dat je nog niet durft te denken aan een nieuwe zwangerschap.  Ook deze gevoelens zijn normaal.

Tot slot nog even dit

Ik spreek in het algemeen vaak over miskramen maar weet dat je ook voor alle andere vormen van vroeg zwangerschapsverlies heel welkom bent bij mij.  Dat kan gaan van een missed abortion, over een buitenbaarmoederlijke zwangerschap tot een verloren tweelingkindje.  Ook als je je zwangerschap bewust afgebroken hebt, al dan niet om medische redenen, of als je een kindje afgestaan hebt ter adoptie, ben je heel welkom.  Mogelijk zag je geen andere uitweg of was die beslissing op dat moment de minst slechte keuze.  Ik oordeel niet over wat goed of fout was, ik help je om ook die beslissing te dragen, hoe zwaar het ook is.  Ook dat is afscheid nemen van je kindje, omdat de natuur je soms geen andere keuze laat of omdat je een noodkeuze moest maken in een crisissituatie.

Heb je een vraag? Laat het mij weten!

gratis E-Book 'een miskraam verwerken, hoe doe je dat?'

Mijn beste inzichten om je kindje een plek te geven in je leven

Aanvullend ontvang je ook bijkomende tips en informatie via mail.

Miskraam verwerken E-book
Verlies en Veerkracht draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches