Wereldlichtjesdag 2022 | Blog | Verlies en Veerkracht
Wereldlichtjesdag 2022

Wereldlichtjesdag 2022

Nu zondag is het zo ver! Wereldlichtjesdag 2022.  Om 19u plaatselijke tijd steken mensen over de hele wereld kaarsjes aan om overleden kindjes te gedenken.  Omdat we in verschillende tijdzones leven, zullen er dus elk uur ergens in de wereld lichtjes branden.  Al deze kleine lichtpuntjes vormen samen een golf van licht die de aarde rond trekt.

Waarom Wereldlichtjesdag?

Met al onze lichtjes tonen we onze erkenning en onze steun aan iedereen die ooit een kindje verloor.  We denken aan alle mama’s en papa’s die voor altijd een kindje te kort hebben, aan alle gezinnen waar een broertje of een zusje gemist wordt en aan hun grootouders, families en vrienden.  Voor hen willen we de wereld letterlijk een beetje lichter maken en hen laten zien dat ze niet alleen zijn met hun verdriet.

Ook jij kunt deelnemen door zondagavond om 19u een lichtje aan te steken.

Vroeg verlies in de zwangerschap

De mama’s waarmee ik meestal werk in mijn praktijk hebben 1 ding gemeen, ze verloren één of meerdere kindjes, vaak vroeg in de zwangerschap.  De medische wereld spreekt dan over een miskraam, een missed abortion, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een abortus,…  Maar voor die mama’s is er veel meer verloren gegaan dan een vruchtje van enkele millimeters of centimeters groot!  Zij verloren hun kindje, waar ze naar verlangden en waarvoor ze al een hele toekomst gedroomd hadden. 

Speciale aandacht

En ook voor hen, voor deze mama’s en hun gezin, wil ik ik speciale aandacht vragen op deze wereldlichtjesdag. Ook zij zijn hun kindje verloren, ook zij voelen een onmetelijk verdriet, want ook zij hebben een onmenselijk verlies geleden.  Een onzichtbaar verlies.  Een verlies dat te weinig gezien wordt door hun omgeving en een verdriet dat te weinig erkend wordt door de mensen rondom hen.  Een verdriet dat geminimaliseerd wordt met de woorden ‘Ach, het was toch nog niet echt een kindje.’

‘Een miskraam krijgen is normaal’, zeggen ze.  1 op 4 vrouwen maakt ooit een miskraam mee, dus een miskraam is zeker niks uitzonderlijks. Maar waarom wordt er zo weinig over gesproken?  Waarom is er zo weinig openheid over?  Waarom denkt iedereen dat je er na enkele weken wel over bent?  De impact van een miskraam wordt zwaar onderschat.  Meestal denkt men ook dat de mama’s er wel over zijn als ze opnieuw zwanger zijn maar het tegendeel is vaak waar.  Een nieuwe zwangerschap kan juist veel oud verdriet terug wakker maken.  Een nieuw kindje kan het gemis om een verloren kindje juist extra voelbaar maken.

Wat is jouw situatie?

Misschien is jouw miskraam al een tijdje geleden, maar nam je niet echt de tijd om stil te staan bij je verlies en je verdriet.  Het kan zijn dat je werk, je gezin, of je sociale leven je dwongen om door te gaan.  Op een moment kom je dan toch tot stilstand en besef je dat je verlies opnieuw aandacht vraagt.  Is dat moment voor jou nu aangebroken?  Voel je net nu heel hard dat je gezin niet compleet is?

Mogelijk kreeg je onlangs een miskraam en voel je dat je daar nog iets mee moet doen.  Maar hoe begin je daar aan?  Rouwen en je leven heropbouwen, hoe doe je dat?  Waar start je?  Het is heel moeilijk om dat alleen te doen.  Je hebt je sterk gehouden en bent moedig door gegaan, maar weet dat hulp vragen ook heel moedig is.  Waarom zou je dit alleen doen?

Gaat dit over jou?

Als jij voelt dat dit over jou gaat, weet dan dat je dit niet alleen hoeft te doen, ik help je daar bij. Ook al verloor jij je kindje vroeg in de zwangerschap, jouw kindje hoort er bij.  Jouw kindje verdient een plek in je gezin, en voor je verwerking is het heel belangrijk dat jij die plek ook ziet en voelt.  Dit helpt je om als moeder steviger en met volle aandacht in je gezin te staan waardoor je je rustiger zal voelen en meer energie krijgt voor wat belangrijk is voor jou.  Je bent een kindje verloren en dat draag je je hele leven met je mee.  Ik help je rouwen op jouw eigen manier zodat jouw verdriet en jouw rouwproces niet je hele leven blijven domineren. 

Een kindje gedenken

Speciaal voor ouders die een kindje moeten missen, ontwierp ik enkele troostende koesterboxen en troostplekjes.  Een plekje inrichten in huis waar je een kaarsje kunt branden werkt troostend en zorgt er voor dat je je kindje heel dichtbij kunt voelen.  In de koesterboxen draait alles rond het koesteren van herinneringen.  In het prachtige koesterboek is ruimte om jouw persoonlijke ervaringen en herinneringen een plek te geven.Neem zeker een kijkje bij deze troostgeschenkjes.  Voor jezelf of als cadeautje voor een andere mama.

Doe jij ook mee zondag?

Ik moedig je aan om de foto hiernaast te posten op Instagram met de hashtag #wereldlichtjesdag2022.  

Je mag er zeker ook mijn pagina @verlies.en.veerkracht in taggen, zo zorgen we samen voor een nog groter bereik van onze lichtjes!

Wereldlichtjesdag 2022

Vergeet ook niet om zondagavond een foto te plaatsen van jouw brandende kaarsjes met #wereldlichtjesdag2022 en #verlies.en.veerkracht, zo zie ik ook met zekerheid jouw kaarsjes.  

Op deze manier sturen we ook digitaal onze lichtjes de wereld rond.

Veel liefs,
Sigrid

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Verlies en Veerkracht draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches