Baby Loss Awareness Week 2020 | Blog | Verlies en Veerkracht
Voor 16u besteld, direct verzonden!
miskraam

Baby Loss Awareness Week 2020

De ‘Baby Loss Awareness Week’ (BLAW) staat volledig in het teken van de kindjes die er maar heel kort waren, en hun ouders, familie en vrienden.  Tijdens deze week proberen we ook de bewustwording te vergroten rond miskramen, zwangerschapsverlies en babyverlies.  De BLAW is een herdenkingsweek die vooral in de UK heel bekend is.  Ook hier bij ons verliezen vele duizenden gezinnen per jaar een kindje tijdens of kort na de zwangerschap, dus ik wil hier heel graag extra aandacht voor vragen.

Covid-19

2020 was tot nu toe voor veel mensen een heel moeilijk jaar.  Het effect van de social distancing door Covid-19 heeft een enorme impact op de steun die ouders kunnen krijgen uit hun omgeving en dit heeft dan weer een grote impact op het rouwproces waar ouders door moeten na hun verlies.

miskraam

Vanuit mijn expertise help ik dan ook graag mee om de stilte te doorbreken rond miskramen en zwangerschapsverlies.

Zo kan ik meer gezinnen bereiken en  ondersteunen en ervoor zorgen dat ze niet in een isolement geraken.

#BLAW2020

De ‘Baby Loss Awareness Week’ loopt van 9 tot 15 oktober 2020 (#BLAW2020). Deze week geven we extra aandacht aan kindjes stierven tijdens de zwangerschap, de bevalling of kort nadien.

Elk kind doet er toe, hoe pril de zwangerschap ook was.  En elk kind hoort bij het gezin, ook al heeft het nooit geleefd buiten de baarmoeder.  Het is zo belangrijk dat ook deze kindjes erkenning krijgen, want ook deze kindjes hebben van een vrouw een moeder gemaakt en van een man een vader gemaakt.  Je bent moeder of vader van al je kinderen, ongeacht hoe lang ze bij je zijn geweest.  Een zwangerschap maakt dus van een koppel plots ouders, ook al is er geen fysiek kindje in leven.

En hier draait nu net de week rond zwangerschaps- en babyverlies rond.  Voor ouders die een vroege miskraam meemaken is dit nog extra pijnlijk, want hun kindje lijkt voor de buitenwereld niet lijkt te bestaan. 

Thema ‘Isolatie’

Elk jaar draait deze week rond een ander thema en dit jaar werd gekozen voor het thema ‘isolatie’.  Veel vrouwen die tijdens de zwangerschap een kindje verliezen voelen zich heel alleen met hun verdriet.  Nu tijdens de corona crisis is dit thema heel actueel want we merken dat vrouwen nu nog meer dan anders in een soort isolement komen te zitten omdat ze ook fysiek alleen komen te staan doordat ze minder sociale contacten mogen hebben.  #BLAWxCOVID19

Elke dag tijdens #BLAW2020 leggen we onze focus op 1 bepaald onderwerp.  Het doel hiervan is ervoor te zorgen dat moeders zich minder eenzaam voelen en aan te tonen dat ze zeker niet alleen zijn met hun verdriet.  #YouAreNotAlone.

De dagelijkse focusthema's:

Vrijdag 9 oktober | focus op het mentale welbevinden van moeders die een kindje verloren
Zaterdag 10 oktober | focus op hun partners
Zondag 11 oktober | focus op de familie, andere kinderen binnen het gezin en vrienden – hoe kunnen we hen steunen en hoe kunnen zij een steun zijn voor iemand die een kindje verloor
Maandag 12 oktober | focus op de werkplek – hoe steun je een werknemer of collega die een kindje verloor, adviezen voor werkgevers en collega’s
Dinsdag 13 oktober | hoe heeft cultuur en religie een impact op je verlies
Woensdag 14 oktober | aandacht voor niet traditioneel samengestelde koppels
Donderdag 15 oktober | focus op herinneringen en ’s avonds de ‘Wave of Light’

‘Wave of light’ op 15 oktober

Op donderdag 15 oktober om 19u wordt de week afgesloten met een ‘wave of light’.  Aan deze wave of light kan iedereen deelnemen, dus ik nodig jou uit om zeker mee te doen.  Je kunt deelnemen door om 19u plaatselijke tijd een kaarsjes te branden om kindjes te herdenken.  Foto’s van deze kaarsjes kun je posten op social media om zo een lichtgolf te creëren die de hele wereld rond gaat.

Aan deze virtuele lichtgolf kun jij dus ook deelnemen door om 19u jouw foto te posten op social media met de tag #WaveofLight.

Wat je verder nog kunt doen

Wees creatief en steun de week rond babyverlies op jouw eigen manier.  Belangrijk hierbij is dat je de kleuren roos en blauw gebruikt.  Zet deze week bijvoorbeeld theelichtjes voor je raam in roos en blauw, maak een mooie raamdecoratie of kleed je in roos en blauw.  Zo help jij mee de aandacht vestigen op BLAW2020!

Ben jij zelf ook ooit een kindje verloren tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte?  Download dan mijn E-book met praktische tips en inzichten rond rouwen om het kindje dat maar zo kort bij je was.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verlies en Veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders