Het is zo stil | Blog | Verlies en Veerkracht Miskraambegeleiding
Voor 16u besteld, direct verzonden!
corona & miskraam

Het is zo stil

Het is zo stil.  En tegelijk zo druk.  Iedereen heeft zijn eigen leven en zijn eigen problemen en iedereen probeert deze vreemde tijd zo goed mogelijk door te komen.  Dat geldt ook voor mij.  Het is druk, zowel in mijn gezin als in mijn hoofd, ik word er gek van.  De onrust bij de kinderen is zo duidelijk voelbaar.  Elke avond, na school willen ze elk hun eigen verhaal kwijt.  Ze vragen mij wat het juist betekent om in code geel, oranje of rood te zitten, en wat er dan voor hen verandert.  Ze vragen of ze nu 1 week herfstvakantie zullen hebben, of dat de vakantie zal verlengd worden.  Ze vertellen dat ze nu ook tijdens de turn- en sportlessen hun mondmasker moeten dragen en dat dat echt niet te doen is. 

Ik voel me geen goede moeder

Ik voel hen, ik voel hun onzekerheid, ik hoor hun vragen, maar ik heb geen antwoorden.  Ik ben hun moeder en ik heb het gevoel dat ik er onvoldoende voor hen ben.  Ik kan hun vragen niet beantwoorden en ik kan hun angsten en frustraties niet wegnemen.  

Vroeger keken ze zo uit naar de vrijdagavond omdat er in het weekend leuke dingen gepland stonden maar nu komen ze op vrijdag niet enthousiaster thuis dan op maandag.  Ze kunnen niets gaan drinken met hun vrienden, fuiven zijn er niet, ze moeten keuzes maken tussen welke vrienden ze nog zien en welke niet.  Hun sport is hun enige uitlaatklep en mogelijk wordt dat ook weer terug geschroefd.

Ondanks de drukte rondom mij voel ik mij vaak alleen.  Niemand schijnt te merken waar ik mee zit en wat er in mij om gaat.  Mijn man is heel liefdevol en vraagt altijd hoe mijn dag was.  Uit gewoonte antwoord ik meestal dat mijn dag goed geweest is.  Ik heb al wel eens gezegd dat ik het moeilijk heb maar dan antwoordt hij dat het voor iedereen moeilijke tijden zijn en dat het wel zal beteren.  Hij bedoelt dit echt niet slecht, maar het is alsof hij me niet echt hoort als ik iets probeer te vertellen…

Mijn miskraam

15 jaar geleden kreeg ik een miskraam.  Ik merk dat dat kindje momenteel heel veel in mijn gedachten zit.  Ik vertel het kindje hoe ik me voel en hoe het er aan toe gaat in ons gezin.  Sommige kinderen hebben een ingebeeld vriendje waaraan ze alles vertellen.  Mijn kindje is niet ingebeeld, want het is er wel degelijk geweest en ik betrap er mezelf op dat ik er meer en meer tegen praat.  Ik lijk wel gek te worden.

Aan het woord is Marjan.  Marjan is een jonge veertiger en heeft 3 kinderen in de middelbare school.  Ooit, lang geleden, verloor ze een kindje tijdens de zwangerschap.  De andere kinderen weten hiervan maar verder komt de miskraam niet echt ter sprake in hun gezin.  ‘En dat is prima zo’, zegt Marian, ‘dat hoeft voor mij ook niet’.  Marjan voelde zelf ook niet vaak de behoefte om er over te praten of om daar nog iets mee te doen.

Maar de laatste tijd is het anders.  De onrust die er momenteel is, maakt oude gevoelens van angst, onmacht en verdriet bij haar wakker.  Terwijl haar kinderen na school druk heen en weer praten en de nood hebben om hun gevoelens te ventileren, heeft Marian op die momenten steeds meer behoefte aan rust.  Uiteraard wil ze er zijn voor haar kinderen, hen ondersteunen, hen geruststellen, antwoord geven op hun vragen.  Maar ze weet het ook niet.  Ze weet niet waar dit naartoe gaat.  Ze merkt dat ze steeds meer met haar aandacht bij het kindje is dat er niet kwam.  Dat verontrust haar.  En dat is normaal. 

Deze tijd van onrust en onzekerheid nodigt ons uit om naar binnen te keren.  Wie zijn we?  Wat is echt belangrijk in ons leven?  Waar willen we naartoe?  Wat mag meer, of juist minder aandacht krijgen?  Onverwerkte gevoelens uit het verleden komen naar boven.

Praat er over!

Daarom is het juist nu belangrijk om nu iets te doen met je verlies en verdriet.  Blijf niet met deze gevoelens zitten maar praat eroverJe hebt dit nodig om de komende periode door te komen.  Hoe strenger de maatregelen worden, hoe minder afleiding je kan zoeken in sporten, rustig een dagje gaan shoppen of gezellig iets gaan drinken met een vriendin. 

Ik ben er om te luisteren naar jouw verhaal.  Herken jij jezelf in het verhaal van Marjan?  Wil je erover in gesprek gaan met mij om op korte termijn een aanpak te hebben die voor jou werkt?  Doe dan zoals Marjan en plan een gevoelsgesprek met mij in.  Dan geef ik je enkele tips waar je mee aan de slag kan en dan kan ik met je meedenken over wat jij nu nodig hebt om met je gevoelens rond jouw verlies aan de slag te gaan.  Ook al is het al zo lang geleden als bij Marjan.  Dit gesprek zal jou op korte termijn meer rust en ruimte geven zodat je er op een meer ontspannen manier kunt zijn voor je gezin, want zij zijn het allerbelangrijkste in je leven.  Zij hebben je nodig en daarom is het belangrijk dat jij nu eerst goed voor jezelf zorgt.

Laat hieronder je naam en e-mail adres achter en ik contacteer je snel om een gratis telefonisch gevoelsgesprek in te plannen.

gratis E-Book 'een miskraam verwerken, hoe doe je dat?'

Mijn beste adviezen en inzichten om verder te kunnen met je leven

Aanvullend ontvang je ook bijkomende tips en informatie via mail.

Miskraam verwerken E-book
Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verlies en Veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders