5 jaar geleden | Blog | Verlies en Veerkracht | Rouwen om een miskraam
Voor 16u besteld, direct verzonden!
Miskraam 5 jaar geleden

5 jaar geleden

Oh? Ben je daar nu nog steeds mee bezig?
Je zou daar toch al lang over moeten zijn…

Krijg jij ook wel eens zo’n opmerkingen?  Jammer genoeg moet ik zeggen dat dit ‘normaal’ is.  Het is iets waar veel vrouwen mee te maken krijgen.  De opmerkingen uit je omgeving kunnen soms zo hard en tactloos aankomen.  En tactloos, ja, dat zijn ze wel, maar weet dat ze niet altijd slecht bedoeld zijn.

Al verwerkt?

Deze week vertelde een klant mij dat ze een week na haar verlies op haar werk kwam en daar de vraag kreeg of ze het verwerkt had.  Een week na haar verlies!  Ik vond het al straf dat ze na een week al opnieuw aan het werk ging.  Als je dan de vraag krijgt of je het al verwerkt hebt dan sta je toch aan de grond genageld!

Sommige mensen hebben echt helemaal geen idee.  Ze weten niet wat het is om met een verlies om te gaan, ze weten niet hoe ze moeten rouwen en ze weten al helemaal niet wat ze moeten zeggen.

5 jaar geleden

Ondertussen is het verlies van deze mevrouw 5 jaar geleden en zo nu en dan laat ze aan haar omgeving wel merken dat ze het nog behoorlijk moeilijk heeft op sommige momenten.  En zo kreeg ze dus de afgelopen periode enkele keren de opmerking dat het toch al 5 jaar geleden is. 

Ik kan hier nu wel neerschrijven dat het toch niet kan dat mensen zo’n opmerkingen maken en dat het tactloos is en dat die mensen geen idee hebben wat ze aanrichten door dergelijke zaken te zeggen maar de realiteit is dat je dergelijke opmerkingen altijd zult krijgen. 

Goed bedoeld

Let op, vaak zijn ze goed bedoeld, en denkt men dat ze je helpen of troosten door je verlies te minimaliseren.  De maatschappij verwacht dat je doorgaat.  Het is voor iedereen het gemakkelijkste als je gewoon door gaat…

Maar als jouw wereld tot stilstand gekomen is, dan kun je niet doorgaan alsof er niks gebeurd is.  Dan kun je niet gewoon even snel terug de oude worden, en vaak wil je dat ook niet.

Vaak zie ik mensen zo hard hun best doen om weer ‘normaal’ te worden, om weer de oude te worden.  Maar ze vergeten daarbij dat een ingrijpend verlies je zodanig verandert dat ‘opnieuw de oude worden’ niet echt een optie is, zeg maar.

Ik hoor mensen soms wel eens zeggen dat ‘het universum’ vanalles op hun pad stuurt omdat ze dingen te leren hebben in dit leven.  Dat is mogelijk maar daar geloof ik niet zo erg in.  Ik geloof er in dat ik zelf kan bepalen welke richting ik uit ga en die richting wordt bepaald door de keuzes die ik maak, bewust of onbewust.

Waar ik ook in geloof, is dat je door dingen die gebeuren als mens verandert en dat je zelf kiest hoe je daar mee om gaat.  Dat is ook zo met een verlies.  Als je iemand verliest die je heel graag in je leven wou houden dan heb je een keuze hoe je hiermee omgaat.  Wil je de rest van je leven onder een dekentje in de zetel liggen?  Wil je verder gaan op automatische piloot en er liefst nooit meer aan denken?  Of wil je bewust stil staan bij je verlies en het de rest van je leven meedragen als een warme herinnering?

Het is jouw weg, jij kiest hoe je ermee omgaat.  Maar laat je niet uit je lood slaan door wat je omgeving er van vindt want ze hebben echt geen idee…

Ik kan niet verhinderen dat je rotopmerkingen krijgt, maar ik kan je wel helpen om er op een andere manier mee om te gaan zodat ze je niet meer zo erg raken.  Krijg jij ook wel eens de vraag of je het nu nog niet verwerkt hebt?  En doet dat wel wat met je?  Boek dan hier een gratis gevoelssessie waarin ik je laat zien hoe je beter kunt omgaan met reacties uit je omgeving.

gratis E-Book 'een miskraam verwerken, hoe doe je dat?'

Leer hoe je steun krijgt van je omgeving

Aanvullend ontvang je ook bijkomende tips en informatie via mail.

Miskraam verwerken E-book
Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verlies en Veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders