Wereldlichtjesdag 2023 | Blog | Verlies en Veerkracht
Voor 16u besteld, direct verzonden!
Wereldlichtjesdag 2023

Wereldlichtjesdag 2023

Elk jaar is het op de 2e zondag van december Wereldlichtjesdag. Dit jaar is dat op zondag 10 december. Over de hele wereld branden mensen om 19u een kaarsje ter nagedachtenis van overleden kindjes. Door de verschillende tijdzones in de wereld ontstaat hierdoor een golf van licht die de wereld rond gaat. We doen dit omdat mensen die een kindje verloren zich minder alleen zouden voelen.  Op deze manier willen we hen tonen dat ze niet alleen zijn met hun verdriet. 

Waarom Wereldlichtjesdag?

Met al onze lichtjes tonen we onze erkenning en onze steun aan iedereen die ooit een kindje verloor. Het maakt niet uit hoe oud het kind was of hoe lang het al geleden is. Je kind is en blijft je kind.  Voor altijd in je hart en in je gedachten.  Iedereen die zich verbonden voelt, kan meedoen.  Hoe meer lichtjes, hoe beter. 

We denken aan alle mama’s en papa’s die voor altijd een kindje te kort hebben, aan alle gezinnen waar een broertje of een zusje gemist wordt en aan hun grootouders, families en vrienden.  Voor hen willen we de wereld letterlijk een beetje lichter maken en hen laten zien dat ze niet alleen zijn met hun verdriet.  Zo willen we zorgen voor een lichtpuntje in donkere dagen.

Ook jij kunt deelnemen door op zondagavond 10 december om 19u een lichtje aan te steken.

Adventskalender

Dit jaar geef ik een Adventskalender met edelstenen uit om jou extra te ondersteunen tijdens de donkere dagen voor Kerst.  Ook deze Adventsbox heeft speciale aandacht voor Wereldlichtjesdag op 10 december.  Bestel nu jouw Adventskalender en ontdel elke dag een lichtpuntje in de dokere dagen voor Kerst.  We starten op 1 december.

Lokale activiteiten

Steeds vaker worden er lokale activiteiten georganiseerd door steden, gemeenten of plaatselijke initiatieven.  Hieronder vind je een opsomming van enkele lokale initiatieven.  Staat jouw evenement er nog niet bij?  Stuur mij dan een berichtje via het contactformulier, dan vul ik het lijstje verder aan. 

  • Stad Mechelen: Op de stedelijke begraafplaats houdt stad Mechelen een serene lichtstoet. De wandeling start om 18u45 (op de parking/stedelijke aula). Breng je lichtje mee en sluit aan. Om 19u45 is er een warm herdenkingsmoment in de aula. Iedereen is welkom.
  • Antwerpen, Koesterhuis Berrefonds:  Op zondag 10 december is iedereen welkom van 17u45 tot 20u30 in de tuin van Koesterhuis Antwerpen om samen kaarsjes te branden voor alle kinderen die zo gemist worden.
  • Stad Leuven: Nocturne in de sterretjestuin op de stadsbegraafplaats van 18u tot 20u.  Familie en vrienden van overleden kinderen komen ‘s avonds in de sterretjestuin op de Stadsbegraafplaats samen om stil te staan bij het gemis.  Je krijgt een kaars die je in de sterretjestuin kan zetten.  Er is ruimte voor muziek en je kunt deelnemen aan een rouwritueel.  Nadien kun je napraten bij een kopje chocolademelk of soep.  Ook op alle andere Leuvense begraafplaatsen wordt die avond op ieder kindergraf een kaarsje aangestoken.
  • Fara, stadsbegraafplaats Leuven: Tussen 19u en 20u begeleidt Fara medewerker Katleen een verbindend lichtritueel op de sterretjesweide op de stadsbegraafplaats voor iedereen met een abortuservaring.  Onthaal is voorzien om 18u30 aan de toegangspoort.  Gelieve in te schrijven.
  • Stad Hasselt: Herdenkingsmoment in de Japanse Tuin.  Iedereen welkom vanaf 18u.  Om 18.30 uur is er een sereen moment met muziek, poëzie en stilte gevolgd door het voorlezen van de namen van de kinderen en het aansteken van de kaarsjes.  Afsluiten doen ze met een hartverwarmend drankje 
  • Stad Genk: Herdenkingsmoment in het standhuis.  18u Ontvangst, 18u30 herdenking met woord en live muziek, kaarsjes aansteken en namen noemen, 19u15 napraten met een hartverwarmend drankje.  Iedereen is welkom, mensen van alle leeftijden, ouders, broers, zussen, grootouders… Gelieve in te schrijven.
  • Gemeente Stekene:  Gemeente Stekene organiseert een mooi herdenkingsmoment aan het water.  De gemeente nodigt om 18.30 uur alle mensen uit die vroeg afscheid moesten nemen van hun kind, vriend, broer of zus, … op een intiem herdenkingsmoment aan het ponton in de Tragelstraat.  18.45 uur: intro en voorlezen gedicht.  19.00 uur: te water laten van de bootjes.  19u30: informeel moment ter ontmoeting en nabespreking met een tasje soep.  Gelieve in te schrijven.
  • Oostende: Iedereen welkom om 19u op de stedelijke begraafplaats in de Stuiverstraat.  Er is ruimte voor muziek en een vleugje poëzie.  Ook de nieuwe koesterweide wordt belicht. Hier vind je voortaan een brievenbus van stadsfiguurtje James waarin brieven aan overleden kinderen kunnen worden gepost.

Verloor jij een kindje tijdens of na de zwangerschap?

Ben jij ook (ooit) een kindje verloren en voel je dat het helpend kan zijn als ik een tijdje meeloop in je rouwproces?  Het maakt daarbij niet uit hoe oud je kindje was of hoe lang het geleden is.  Ook al verloor jij je kindje vroeg in de zwangerschap, jouw kindje hoort er bij.  Jouw kind verdient een plek in je gezin, en voor je verwerking is het heel belangrijk dat jij die plek ook ziet en voelt.  Dit helpt je om als moeder steviger en met volle aandacht in je gezin te staan waardoor je je rustiger voelt en meer energie krijgt voor wat belangrijk is voor jou.  Je bent een kind verloren en dat draag je je hele leven met je mee.  Ik help je rouwen op jouw eigen manier en geef je tools en handvaten om hiermee om te gaan.  Rouwen is iets dat we niet leren op school, ik reik je een kader aan zodat je opnieuw houvast voelt.  Je hoeft dit niet alleen te doen.  Stuur me een berichtje via het contactformulier en dan praten we verder.

Een kindje gedenken

Speciaal voor ouders die een kindje moeten missen, ontwierp ik enkele troostende koesterboxen en troostplekjes.  Een plekje inrichten in huis waar je een kaarsje kunt branden werkt troostend en zorgt er voor dat je je kindje heel dichtbij kunt voelen.  In de koesterboxen draait alles rond het koesteren van herinneringen.  In het prachtige koesterboek is ruimte om jouw persoonlijke ervaringen en herinneringen een plek te geven.Neem zeker een kijkje bij deze troostgeschenkjes.  Voor jezelf of als cadeautje voor een andere mama.

Doe jij ook mee op zondag 10 december?

Ik moedig je aan om de foto hiernaast te posten op Instagram met de hashtag #wereldlichtjesdag2023.  

Je mag er zeker ook mijn pagina @verlies.en.veerkracht in taggen, zo zorgen we samen voor een nog groter bereik van onze lichtjes!

Wereldlichtjesdag 2023

Vergeet ook niet om zondagavond 10 december een foto te plaatsen van jouw brandende kaarsjes met #wereldlichtjesdag2023 en #verlies.en.veerkracht, zo zie ik ook met zekerheid jouw kaarsjes.  

Op deze manier sturen we ook digitaal onze lichtjes de wereld rond.

Veel liefs,
Sigrid

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verlies en Veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders