Rouw en verdriet in de aanloop naar Kerst | Blog | Adventskalender
Voor 16u besteld, direct verzonden!
Adventskalender

Rouw en verdriet in de aanloop naar Kerst

Elk jaar deel ik rond de feestdagen inzichten rond rouw tijdens de eindejaarsperiode.  Voor iemand in rouw is dit vaak een extra zware tijd en ook voor de omgeving is het wat zoeken naar hoe je best met iemand in rouw kunt omgaan.  

Als rouwende heb je wellicht geen zin om te feesten en wil je vooral ook voor anderen de pret niet bederven met je verdriet.  De omgeving weet ook niet echt hoe ze met jou kunnen omgaan en dat zorgt voor veel vragen.  Dat begint al bij de keuze van het Kerstkaartje.  Stuur je naar iemand die een dierbare verloor een kaartje met ‘fijne kerstdagen en gelukkig nieuwjaar?’, of zoek je toch wat verder?  Of stuur je beter gewoon niks?  En nodig je iemand in rouw uit op het feest of ga je ervan uit dat hij of zij daar toch geen zin zal in hebben?

Enkele tips voor de rouwende

De dagen worden korter, de avonden en nachten langer.  De koude is voelbaar en het zonlicht wordt steeds minder.  De weinige energie die je had lijkt nu ook verdwenen.  In plaats van naar een familiefeest of winterbarbacue te gaan, wil je veel liever onder een dekentje in de zetel liggen.  Tijdens deze periode, waarin gezelligheid en cocoonen hoogtij vieren, is jouw verdriet en gemis net extra hard voelbaar.

En ook al is jouw verlies misschien al langer geleden, ook dan kunnen jaar na jaar de feestdagen zwaar voelen.  En dat is oké, die gevoelens mogen er zijn.  Op rouw staat geen tijd.  De uitspraak dat alle seizoenen moeten gepasseerd zijn en dat het dan beter gaat, is onzin.

Het belangrijkste is nu dat jij doet wat voor jou goed voelt.  Trek je terug in je eigen coconnetje als je daar behoefte aan hebt.  Steek een kaarsje aan, luister naar muziek, trek dat dekentje over je heen in de zetel.  Laat je gevoelens toe, laat je tranen stromen.  Forceer niks.  Schrijf alles wat in je opkomt eens op op een blad papier en laat het verdriet er zijn.

Voel je dat het je deugd doet om onder de mensen te zijn, zoek dan vooral mensen op die je steunen en begrijpen.  Kom op plaatsen waar je jezelf kunt zijn en waar je verdriet er mag zijn.  Omring je met mensen die je verdriet erkennen en die niet van je verwachten dat je geforceerd gelukkig probeert te zijn.  Weet dat zo’n avond je misschien wel net heel veel deugd doet en dat je samen met deze mensen misschien wel een avond kunt beleven waar je verdriet wat naar de achtergrond schuift.  Voel je dan ook vooral niet schuldig als je een fijne tijd hebt.  Jouw geliefde zou dit niet anders gewild hebben.

Een kader voor de omgeving

Probeer vooral het verdriet niet weg te drukken, zeker niet tijdens de feestdagen.  Los van de contradictie tussen de gezelligheid van Kerst enerzijds, en iemands verdriet anderzijds, is het ook vaak vooral die ene lege stoel die met de feestdagen voor een extra confrontatie zorgt.

Laat dat verdriet er dan ook zijn, maak er ruimte voor.  Leg niks op.  Laat aan de rouwende de keuze of hij of zij naar het feest komt en maak vooral duidelijk dat hij of zij erg welkom is.  En dat hoeft geen hele dag te zijn, laat weten dat het ook een optie is om even langs te komen.

Laat voelen dat het gesprek ook over de overledene mag gaan.  Iemands naam niet meer noemen, is vaak nog veel pijnlijker.  Haal samen herinneringen op, laat ruimte voor een lach én een traan.

Durf ook vragen waar de rouwende behoefte aan heeft.  Elk rouwproces is uniek en iedereen rouwt op zijn eigen manier.  Het is daarom moeilijk in te schatten waar iemand behoefte aan heeft.  Vraag het dan ook gewoon in plaats van zaken te veronderstellen.  Misschien is iemand er nog echt niet aan toe om naar het familiefeest te komen, maar heeft hij of zij er wel enorm veel deugd van om samen met jou een wandeling te maken.  Of het kan zijn dat hij of zij de drukte nog niet aankan, maar wel met jou alleen ergens een koffietje wil gaan drinken.  Ga vooral niet uit van wat jij nodig zou hebben in een situatie, maar vraag wat die persoon juist nodig heeft.  Die warme aandacht doet deugd.

Adventskalender

Deze tips en soortgelijke kaders deel ik elk jaar in de aanloop naar Kerst, maar dit jaar wou ik zelf ook echt iets doen.  Eerst en vooral voor de rouwenden, om hen enkele kleine lichtpuntjes te bezorgen in de donkere dagen voor Kerst.  Maar daarnaast ook voor de omgeving.  Ik weet hoe moeilijk het is om een betekenisvol geschenk te vinden voor iemand die een moeilijk jaar achter de rug heeft.

Daar begon dus mijn zoektocht naar een betekenisvol geschenk.  Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij een prachtige Adventskalender met 25 huisjes.

Hoe ik deze Adventskalender zou opvullen, was heel snel gekozen.  Uit eigen ervaring weet ik hoe krachtig de werking van edelstenen kan zijn.

Edelstenen Kerst Adventskalender

Edelstenen Adventskalender

Ik ging heel specifiek op zoek naar edelstenen die helpend kunnen zijn in een rouwproces.  Edelstenen die troost geven, maar ook kracht, steun, (zelf)liefde, rust, (zelf)vertrouwen,…  Eigenlijk eigenschappen die we allemaal wel kunnen gebruiken.  Ik heb alle edelstenen zelf uitgekozen omwille van hun mooie, zachte energie.  

Rozekwarts

Rozekwarts ruw Adventskalender

In deze Adventskalender vind je veel verschillende edelstenen, waaronder een mooi stuk ruwe rozekwarts.  

De steen van liefde en harmonie.  Hij zet negatieve energie om in iets positiefs en helpt bij de acceptatie van noodzakelijke veranderingen.  Deze steen helpt tegen verlies en verzacht pijn. 

Amazoniet

Amazoniet helpt verdriet tijdens een rouwproces verzachten en ondersteunt bij het verwerkingsproces.  Deze edelsteen mocht dan ook zeker niet ontbreken in de Adventskalender.  

Amazoniet ondersteunt, beschermt en geeft troost.  Hij kalmeert verdriet en zorgen en helpt je om over je rouwproces te praten

Adventsbox Edelstenen Adventskalender

Seleniet

Seleniet toren Adventskalender

Ook voor het mooie seleniet is plaats in deze Adventskalender.  Zo vind je op 6 december bijvoorbeeld een mooie seleniet toren voor op je nachtkastje.  Daar zorgt hij er voor dat je rustiger inslaapt, minder snel wakker wordt, en beter slaapt. 

Ook ontdek je enkele dagen later een prachtige seleniet ster naar aanleiding van Wereldlichtjesdag.

Adventskalender met verzorgingsset

Bij alle edelstenen vind je een beschrijving, zodat je weet in welke situatie welke steen jou kan helpen.  De Adventskalender bevat ook een op- en ontlaadset, zodat je jouw edelstenen optimaal zelf kan verzorgen.

Adventskalender als cadeau, voor jezelf of voor een geliefde

Deze Adventskalender is dus een uniek en betekenisvol geschenk.  Maak je zelf een zware periode door of heb je iemand in jouw omgeving die wat extra ondersteuning kan gebruiken voor, tijdens en nog lang na de feestdagen?  Dan is dit een mooi geschenk.  Maar liefst 25 dagen lang, elke dag een lichtpuntje ontdekken…  Alle geschenkjes zijn mooi ingepakt in een gouden zijdepapier en brengen elke dag een klein gelukje.  

Bestel nu, we beginnen op 1 december

Het eerste huisje open je op 1 december, en zo gaan we verder tot Kerstdag.  In elk huisje vind je een briefje met de werking van de steen van die dag en ook via mijn social media kanalen deel ik meer uitleg over de werking en de verzorging van jouw stenen.

Bestel nu jouw exemplaar, voor jezelf of een geliefde.  Nu besteld, morgen geleverd.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verlies en Veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders