Wereldlichtjesdag 2021 | Blog | Verlies en Veerkracht
TROOSTCADEAU webshop | Voor 16u besteld, direct verzonden!
Wereldlichtjesdag 2021

Wereldlichtjesdag 2021

Nu zondag is het zo ver! Wereldlichtjesdag 2021.  Om 19u plaatselijke tijd steken mensen over de hele wereld kaarsjes aan om overleden kindjes te gedenken.  Omdat we in verschillende tijdzones leven zullen er dus elk uur ergens in de wereld lichtjes branden.  Al deze kleine lichtpuntjes vormen samen een golf van licht die de aarde rond trekt.

Waarom Wereldlichtjesdag?

Met al onze lichtjes tonen we onze erkenning en onze steun aan iedereen die ooit een kindje verloor.  We denken aan alle mama’s en papa’s die voor altijd een kindje te kort hebben, aan alle gezinnen waar een broertje of een zusje gemist wordt en aan hun grootouders, families en vrienden.  Voor hen willen we de wereld letterlijk een beetje lichter maken en hen laten zien dat ze niet alleen zijn met hun verdriet.

Ook jij kan deelnemen door zondagavond om 19u een lichtje aan te steken.

Vroeg verlies in de zwangerschap

De mama’s waarmee ik werk in mijn praktijk hebben 1 ding gemeen, ze verloren één of meerdere kindjes, vaak vroeg in de zwangerschap.  De medische wereld spreekt dan over een miskraam, een missed abortion, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een abortus,…  Maar voor die mama’s is er veel meer verloren gegaan dan een vruchtje van enkele millimeters of centimeters groot!  Zij verloren hun kindje, waar ze naar verlangden en waarvoor ze al een hele toekomst gedroomd hadden. 

Speciale aandacht

En het is voor hen, voor deze mama’s en hun gezin dat ik speciale aandacht wil vragen op deze wereldlichtjesdag. Ook zij zijn hun kindje verloren, ook zij voelen een onmetelijk verdriet, want ook zij hebben een onmenselijk verlies geleden.  Een onzichtbaar verlies.  Een verlies dat te weinig gezien wordt door hun omgeving en een verdriet dat te weinig erkend wordt door de mensen rondom hen.  Een verdriet dat geminimaliseerd wordt met de woorden ‘Ach, het was toch nog niet echt een kindje.’

‘Een miskraam krijgen is normaal’, zeggen ze.  1 op 4 vrouwen maakt ooit een miskraam mee, dus een miskraam is zeker niks uitzonderlijks. Maar waarom wordt er zo weinig over gesproken?  Waarom is er zo weinig openheid over?  Waarom denkt iedereen dat je er na enkele weken wel over bent?  De impact van een miskraam wordt echt nog veel te veel onderschat.  Meestal denkt men ook dat de mama’s er wel over zijn als ze opnieuw zwanger zijn maar het tegendeel is vaak waar.  Een nieuwe zwangerschap kan juist veel oud verdriet terug wakker maken.  Een nieuw kindje kan het gemis om een verloren kindje juist extra voelbaar maken.

Wat is jouw situatie?

Misschien is jouw miskraam al een tijdje geleden maar nam je niet echt de tijd om stil te staan bij je verlies en je verdriet omdat je werk, je gezin en je sociale leven je dwong om door te gaan.  Op een moment kom je dan toch tot stilstand en besef je dat je verlies opnieuw aandacht vraagt.  En misschien is dat moment ook voor jou nu aangebroken, omdat de huidige crisis je dwingt om te vertragen en stil te staan.  Veel afleiding valt nu weg, waardoor je meer en meer verplicht wordt om naar binnen te keren en daardoor kom je bij jezelf gevoelens tegen die je lang had weg gestopt.  Je brengt meer tijd door met je gezin en je voelt nu heel hard dat dat gezin niet compleet is.

Misschien kreeg je onlangs een miskraam en voel je dat je daar nog iets mee moet doen.  Maar hoe begin je daar aan?  Rouwen en je leven heropbouwen, hoe doe je dat?  Waar start je?  Het is heel moeilijk om dat alleen te doen.  Je hebt je sterk gehouden en bent moedig door gegaan, maar weet dat hulp vragen ook heel moedig is.  Waarom zou je dit alleen doen?

Gaat dit over jou?

Als jij voelt dat dit over jou gaat, weet dan dat je dit niet alleen hoeft te doen, ik help je daar bij. Ook al verloor jij je kindje vroeg in de zwangerschap, jouw kindje hoort er bij.  Jouw kindje verdient een plek in je gezin, en voor je verwerking is het heel belangrijk dat jij die plek ook ziet en voelt.  Dit helpt je om als moeder steviger en met volle aandacht in je gezin te staan waardoor je je rustiger zal voelen en meer energie krijgt voor wat belangrijk is voor jou.  Je bent een kindje verloren en dat draag je je hele leven met je mee.  Ik help je rouwen op jouw eigen manier zodat jouw verdriet en jouw rouwproces niet je hele leven blijven domineren. 

Tot slot

Doe jij ook mee met wereldlichtjesdag en wil je ook graag anderen aansporen om mee te doen?

Ik moedig je aan om de foto hiernaast te posten op Instagram en Facebook met de hashtag #wereldlichtjesdag2021.  

Je mag er zeker ook mijn pagina @verliesenveerkracht in taggen, zo zorgen we samen voor een nog groter bereik van onze lichtjes!  

 

Wereldlichtjesdag 21

Vergeet ook niet om zondagavond een foto te plaatsen van jouw brandende kaarsjes met #wereldlichtjesdag2021 en #verliesenveerkracht, zo zie ik ook met zekerheid jouw kaarsjes.  

Op deze manier sturen we ook digitaal onze lichtjes de wereld rond.

Prettig weekend.
Sigrid

E-Book 'een miskraam verwerken, hoe doe je dat?'​

Miskraam verwerken E-book
Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verlies en Veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders