Kintsugi 金継ぎ | Blog | Verlies en Veerkracht Rouwtherapeut Mechelen
Voor 16u besteld, direct verzonden!
kintsugi en rouw

Kintsugi 金継ぎ

Ken jij Kintsugi?  

Kintsugi betekent ‘gouden verbinding‘, en is de Japanse kunst van het repareren van
gebroken keramiek met goud- of zilverkleurige lak. In de Japanse schoonheidsleer dragen de sporen van breuk en herstel bij aan de schoonheid van een voorwerp.

Nu is het niet zo dat ik een kenner ben van Japanse kunst maar ik wil hiermee wel ergens naartoe.  Ik wil je namelijk graag meenemen in de filosofie achter deze eeuwenoude ambachtelijke reparatietechniek.

Kintsugi en rouw

Je hebt vast en zeker al wel eens een oude Chinese theekom gebroken (of iets vergelijkbaars 😉 ). Als dat voorwerp enige (emotionele) waarde had heb je toen wellicht ook een poging gedaan om de scherven te lijmen.  Herinner jij je nog hoe je toen geprobeerd hebt om de breuklijnen te herstellen om jouw ongelukje zo goed mogelijk te camoufleren?  En hoe erg je het toen vond dat het nooit meer helemaal zou worden zoals het was?

Wel, wat je toen gedaan hebt was het tegenovergestelde van kintsugi.  Want kintsugi benadrukt juist de schoonheid van imperfectie.  Gebruikssporen verhogen de waarde van een object.  Kintsugi gaat juist de barsten in een keramiek voorwerp benadrukken met een opvallend laklaagje om zo een deel van zijn geschiedenis zichtbaar te maken, namelijk de breuk.  Een barst draagt dus bij aan de schoonheid van een voorwerp.  

Een kintsugimeester werkt de barsten dus niet weg, maar hij accentueert ze juist door ze met goud te bedekken.  Het voorwerp wordt in ere hersteld, met aandacht voor hoe het in het verleden was.  Maar door de gouden verbindingen wordt het unieker, sterker, mooier en dierbaarder dan voor de breuk. Symbolisch gaat het hier dus eigenlijk over genezing en veerkracht.  

rouw en kintsugi

Kintsugi als metafoor

Dit kunnen we heel goed toepassen op een rouwproces.  Elk verlies dat we in ons leven meegemaakt hebben laat sporen na in ons hart.  De kunst bestaat erin om de barsten en scheuren met iets waardevols te vullen, er als het ware gouden littekens van te maken, die ons sterker, mooier en waardevoller maken.

rouwbegeleiding mechelen

We mogen onze littekens, ons verlies en verdriet, dus laten zien in plaats van ze te verbergen want net dat maakt ons tot wie we zijn.  Ze kunnen ervoor zorgen dat we na een verlies nieuwe doelen vinden. 

Kintsugi is dus een mooie therapeutische metafoor om emotionele wonden te helen. Je wordt hersteld en verrijkt door waardevolle levenslessen.

Ik nodig je uit om je door de energie van kintsugi te laten ondersteunen in je rouwproces. Beschouw de emotionele wonde als het startpunt van iets dat in ontwikkeling is, als een proces waarin je die wonde langzaam en geduldig in goud verandert.

*Update* Wil jij zelf eens aan de slag gaan met deze techniek, dan heb ik goed nieuws voor je.  Via de webshop kun jij nu jouw eigen Kintsugihart bestellen.  Dit prachtige keramieken hart ga je zelf breken en herstellen met gouden lijm.  Het staat symbool voor jouw gebroken hart en is een prachtig rouwritueel om zelf uit te voeren. 

Troostcadeau hart rose
Kintsugi hart stone
Kintsugi rouwritueel earth geschenk
Kintsugi rouwritueel blue
Kintsugi hart rouwproces
Facebook
Twitter
LinkedIn

1 reactie op “Kintsugi 金継ぎ”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verlies en Veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders