Hoeveel kindjes heb je? | Blog | Verlies & Veerkracht Miskraambegeleiding
Voor 16u besteld, direct verzonden!
miskraam kinderen

Hoeveel kindjes heb je?

Hoeveel kindjes heb jij?

Een oppervlakkig gesprek aan de schoolpoort of bij de kapper kan plots een hele andere wending nemen als deze vraag gesteld wordt.  Voor de meeste vrouwen is dit een hele normale vraag waar een al even simpel antwoord bij hoort.

Maar voor veel vrouwen is deze vraag voldoende om de grondvesten te laten daveren.  Want wat antwoord je als je naast je 2 levende kinderen ook nog een onzichtbaar kindje hebt?

Als jouw kindje zich niet goed ontwikkelde en je zwangerschap stopte na 8 weken?
Als je uitkeek naar een tweeling maar als maar 1 kindje het haalde?
Als mensen dan vragen hoeveel kindjes je hebt, wat zeg je dan?

Als je antwoordt: ‘Ik heb 3 kindjes waarvan er maar 2 in leven zijn’, dan weet je dat de ander zal schrikken, spijt zal hebben van haar vraag, zich zal excuseren en zo snel mogelijk het gesprek zal beëindigen of het op een ander onderwerp proberen te brengen.  Je hebt dit al zo vaak meegemaakt.  Voor jou voelt het bevrijdend om ook je verloren kindje te benoemen maar jouw omgeving weet niet hoe ze hier op moet reageren.

Je kan er ook voor kiezen om gewoon te zeggen dat je maar 2 kindjes hebt maar je voelt dat dit niet helemaal klopt.  Je voelt je schuldig, weeral, omdat jouw kindje dood is én omdat je het nu ook dood zwijgt.  Je weet dat dit voor de ander het meest comfortabele antwoord is maar diep vanbinnen doet het pijn omdat jouw kindje geen erkenning krijgt.

Weet dat veel vrouwen met dit dilemma kampen.  En weet dat er geen antwoord juist of fout is.  Doe wat goed voelt.  Misschien wil je tegen de moeder aan de schoolpoort wel praten over jouw derde kindje?  Doe dat dan ook gewoon.  Wees niet bang voor haar reactie.  Vaak denken mensen dat ze jou kwetsen door erover te praten maar misschien brengt het jou net rust om het er zo nu en dan eens over te kunnen hebben?  En kies je er op een ander moment voor om enkel je levende kinderen te benoemen, dan is dat ook helemaal prima. 

Maar durf het er over hebben als jij de behoefte voelt.  Benoem ook je onzichtbare kindjes want ook zij horen bij je gezin. 

Hoe ga jij daar mee om?  Wat is jouw antwoord als mensen vragen hoeveel kinderen je hebt?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verlies en Veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders