De impact van een miskraam | Blog | Verlies en Veerkracht
TROOSTCADEAU webshop | Voor 16u besteld, direct verzonden!
de impact van een miskraam

De impact van een miskraam

Een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis.  En alhoewel heel veel vrouwen een miskraam krijgen, wordt er maar weinig over gesproken.  Iedereen gaat anders om met verlies en verdriet en daar wil ik vandaag wat dieper op in gaan.  

De draad weer oppikken

Sommige vrouwen pikken na hun miskraam de draad van het leven snel weer op terwijl bij andere vrouwen hun leven volledig tot stilstand komt.  Belangrijk is dat er geen goed of fout is.  Er bestaat niet zoiets als het ideale rouwproces.  Bovenop het lichamelijke herstel volgt vaak vroeg of laat nog een enorme emotionele klap. 

Lichamelijk herstel na een miskraam

Op lichamelijk gebied herstellen de meeste vrouwen gelukkig vrij vlot van hun miskraam.  Ook na een curettage herstelt je lichaam meestal snel.  Nog wat bloedverlies in de eerste twee weken na je miskraam is dan ook perfect normaal.  Met vragen over het lichamelijke aspect kun je steeds bij je gynaecoloog of vroedvrouw terecht.  Jouw arts zal bepalen wanneer je lichaam voldoende hersteld is om je leven weer op te nemen en weer aan het werk te gaan.

Maar als je lichaam er klaar voor is, is je geest er dan ook klaar voor?  Ik bedoel hiermee, ben je ook op emotioneel gebied klaar voor de buitenwereld?  Mijn ervaring is dat vrouwen hier doorgaans veel te weinig bij stil staan.  De meeste vrouwen die ik zie in mijn praktijk zijn vrouwen die vrij snel na hun miskraam hun oude leven weer opgenomen hebben en pas weken, maanden of zelfs jaren later voelen hoe zwaar de rugzak weegt die ze al die tijd met zich meegedragen hebben.  Ze begrijpen vaak zelf niet waarom hun aandacht steeds vaker bij hun miskraam is.  Vaak wordt dit oude verdriet getriggerd door een nieuw verlies of door een nieuwe zwangerschap.

Emotioneel herstel na een miskraam

Ik krijg regelmatig de vraag ‘wanneer ben ik klaar om opnieuw te gaan werken?’  Een eenvoudige vraag met een complex antwoord.  Zoals gezegd kun je op lichamelijk vlak meestal na een tweetal weken opnieuw aan het werk, afhankelijk van jouw herstel en het soort werk dat je doet.  Maar ben je er klaar voor om die hoogzwangere collega opnieuw te zien?  Kun je het aan om tijdens de middagpauze de gesprekken te horen tussen jouw mama collega’s over de laatste ontwikkelingen van hun kindjes?  Vraag je je nog steeds af waarom jouw lichaam faalde terwijl je net de zoveelste gezonde maaltijd naar binnen speelde?…  Sta daar ook vooral bij stil.

Net zoals een arts je begeleidt bij je lichamelijke herstel is het heel logisch dat iemand je begeleid bij je emotionele herstel.

Jouw kindje leefde een tijdje in jouw buik.  Of dat nu 8 weken was, of 10 weken, of langer

of korter, dat maakt niet uit.  In jouw gedachten leefde dit kindje echter al veel langer.  Je fantaseerde misschien al jaren hoe jouw gezin er zou uitzien met dit kindje erbij. 
Het is dan ook logisch om nu dit rouwproces alle aandacht te geven.  Want dat is het, een rouwproces.  Rouwen om een verloren kindje.  Je kunt opnieuw zwanger worden, van een broertje of zusje, maar ook jouw miskraamkindje mag voor altijd een plek krijgen in jouw leven.

Benieuwd hoe ik je daarbij kan helpen?

Zit jij ook met de vraag ‘Ja, oké, maar hoe dan?’  Stuur mij dan een kort berichtje, dan praten we er eens over.  Een gesprek kan al enorm opluchten en al ruimte geven, ook als jouw miskraam al langer geleden is.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verlies en Veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders