Baby Loss Awareness Week 2021 | Blog | Verlies en Veerkracht
TROOSTCADEAU webshop | Wegens vakantie worden er momenteel geen pakjes verzonden.
Miskraam verwerken

Baby Loss Awareness Week 2021

De ‘Baby Loss Awareness Week’ (BLAW) staat volledig in het teken van de kindjes die er maar heel kort waren.  Tijdens deze week willen we iedereen die te maken kreeg met babyverlies laten voelen dat ze niet alleen zijn.  Dit verdriet treft niet enkel de ouders, maar ook de grootouders, broertjes en zusjes, familie, vrienden… 

Tijdens deze week willen we ook de bewustwording vergroten rond miskramen en vroeg zwangerschapsverlies.  Een miskraam komt heel vaak voor, medisch gezien is dat helemaal geen uitzondering, maar ook deze ouders verliezen hun kind!

De BLAW is een herdenkingsweek die vooral in de UK heel bekend is.  Ook hier bij ons verliezen vele duizenden gezinnen per jaar een kindje tijdens of kort na de zwangerschap, dus ik wil hier heel graag extra aandacht voor vragen.

Covid-19

Na 2020 was ook 2021 een heel speciaal jaar.  De coronamaatregelen hadden een grote impact op onze sociale contacten.  De ouders die ik zie in mijn praktijk vertellen mij dat veel minder mensen op de hoogte waren van hun zwangerschap en na hun miskraam zijn dus ook veel minder mensen op de hoogte van hun verlies.  

Dit zorgt er voor dat er minder steun komt uit de omgeving en dit heeft dan weer een grote impact op het rouwproces waar ouders door moeten na hun verlies.

BLAW2021

Vanuit mijn expertise help ik dan ook graag mee om de stilte te doorbreken rond miskramen en zwangerschapsverlies.

Zo kan ik meer gezinnen bereiken en  ondersteunen en ervoor kan zorgen dat ze niet in een isolement geraken.

#BLAW2021

De ‘Baby Loss Awareness Week’ loopt van 9 tot 15 oktober 2021 (#BLAW2021). Deze week geven we extra aandacht aan kindjes stierven tijdens de zwangerschap, de bevalling of kort nadien.

Elk kind doet er toe, hoe pril de zwangerschap ook was.  En elk kind hoort bij het gezin, ook al heeft het nooit geleefd buiten de baarmoeder.  Het is zo belangrijk dat ook deze kindjes erkenning krijgen, want ook deze kindjes hebben van een vrouw een moeder gemaakt en van een man een vader gemaakt.  Je bent moeder of vader van al je kinderen, ongeacht hoe lang ze bij je zijn geweest.  Een zwangerschap maakt dus van een koppel plots ouders, ook al is er geen fysiek kindje in leven.

En hier draait nu net de week rond zwangerschaps- en babyverlies rond.  Voor ouders die een vroege miskraam meemaken is dit nog extra pijnlijk, want hun kindje lijkt voor de buitenwereld niet te bestaan. 

Thema ‘Welzijn’

Elk jaar draait deze week rond een ander thema en dit jaar werd gekozen voor het thema ‘welzijn’.  De gevolgen van de pandemie zijn nog heel hard voelbaar, zowel voor ouders en familieleden in rouw, als voor gezondheidswerkers.  Vandaar het gekozen thema: welzijn, goed voor jezelf en voor anderen zorgen is nu een prioriteit om op een gezonde manier te kunnen rouwen en met je verlies te kunnen omgaan.

Elke dag tijdens #BLAW2021 leggen we onze focus op 1 bepaald onderwerp.  Het doel hiervan is ervaringen uitwisselen over hoe ouders met hun verlies omgaan, wat helpend is en wat niet, zodat iedereen de meest passende hulp kan krijgen bij hun verwerking.

De dagelijkse focusthema's:

Zaterdag 9 oktober | start van de week en voorstelling van het thema 'welzijn'
Zondag 10 oktober | goed voor jezelf zorgen
Maandag 11 oktober | focus op beschikbare hulpverleners
Dinsdag 12 oktober | focus op broers en zussen
Woensdag 13 oktober | focus op de partners
Donderdag 14 oktober | focus op de omgeving (ook werkomgeving)
Vrijdag 15 oktober | je kindje herdenken en ’s avonds de ‘Wave of Light’

‘Wave of light’ op 15 oktober

Op vrijdag 15 oktober om 19u wordt de week afgesloten met een ‘wave of light’.  Aan deze wave of light kan iedereen deelnemen, dus ik nodig jou uit om zeker mee te doen.  Je kunt deelnemen door om 19u plaatselijke tijd een kaarsjes te branden om kindjes te herdenken.  Foto’s van deze kaarsjes kun je posten op social media om zo een lichtgolf te creëren die de hele wereld rond gaat.

Aan deze virtuele lichtgolf kun jij dus ook deelnemen door om 19u jouw foto te posten op social media met de tag #WaveofLight.

Wat je verder nog kunt doen

Wees creatief en steun de week rond babyverlies op jouw eigen manier door de kleuren roos en blauw te gebruiken.  Zet deze week bijvoorbeeld theelichtjes voor je raam in roos en blauw, maak een mooie raamdecoratie of kleed je in roos en blauw.  Zo help jij mee de aandacht te vestigen op BLAW2021!

Ben jij zelf een kindje verloren, vroeg in de zwangerschap?  Download dan mijn E-book met praktische tips en inzichten rond rouwen om jouw kindje.

E-Book 'een miskraam verwerken, hoe doe je dat?'​

Miskraam verwerken E-book
Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Troostcadeau

Belangrijk ivm de verzending van jouw bestelling

Wegens vakantie worden er momenteel geen pakjes verzonden.

Verlies en Veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders