Opruimen of net niet? | Blog | Troostcadeau.be troostwebskop
TROOSTCADEAU webshop | Vandaag besteld, ten laatste morgen verzonden!
Opruimen

Opruimen of net niet?

Rouwen kun je niet verkeerd doen.  Elk rouwproces is individueel en uniek en alles is goed.  Vaak stellen mensen de vraag wat ze nu precies moeten doen met de spullen van de overledene.  Ook dat is een hele individuele keuze.  Sommigen willen alles in oorspronkelijke staat bewaren en anderen willen dan weer alles zo snel mogelijk de deur uit omdat ze er niet meer mee geconfronteerd willen worden.  Zoals ik al aangaf, het is echt een individuele keuze.  Bijgevolg kan ik ook niet zeggen wat je wel of niet moet doen maar ik wil je hierbij wel enkele tips geven.

Mijn eerste tip is om het opruimen systematisch te doen.  Ik raad aan om zeker niet overhaast te werk te gaan en zo misschien spullen weg te doen waar je nadien spijt van krijgt.  Ooit zag ik iemand de dag van het overlijden zoveel spullen opruimen dat het leek alsof de overledene daar nooit gewoond had en dat vond ik heel aangrijpend. 
 
Anderzijds vind ik het wel aan te raden om geleidelijk aan te blijven opruimen want alles gedurende maanden of zelfs jaren in zijn oorspronkelijke staat bewaren kan ervoor zorgen dat je rouwproces volledig vastloopt.  Als je hele omgeving er blijft uitzien alsof die persoon er nog is, dan is het voor je hoofd en je gevoel heel moeilijk om te beseffen dat dat niet meer zo is.    
 
Opruimcoach

Soms kan het zijn dat een huis of een kamer in het rusthuis snel leeg gemaakt moet worden.  In dat geval raad ik aan om zoveel mogelijk persoonlijke zaken bij te houden zodat je de keuze tussen bewaren of niet op een later tijdstip kan nemen.  Bewaar in eerste instantie zeker de spullen waar je warme herinneringen aan hebt, die erg belangrijk voor je zijn of die erg belangrijk waren voor de overledene.

 

Rouwen is afscheid nemen en door op te ruimen neem je ook letterlijk afscheid van iemands bezittingen.  Dat maakt het opruimen ook zo moeilijk.  Maar net doordat je heel bewust afscheid neemt van de zaken die je niet langer gaat bewaren is het zo helpend in je rouwproces.  

Mijn volgende tip is dan ook om zelf op te ruimen of als je dat niet kan of aankan, om dan toch zeker aanwezig te zijn op de momenten dat er opgeruimd wordt, en het niet aan anderen over te laten. 

Het ontspullen kan een behoorlijk karwei zijn en misschien weet je helemaal niet waar je moet beginnen.  Als je begint met zaken die weinig emotionele waarde hebben, dan ben je al een stuk op weg.  Deze zaken zijn makkelijker dan dingen waar veel herinneringen aan vast hangen.  Als je merkt dat dit echt heel moeilijk is, vraag dan zeker hulp.  Je hoeft dit niet alleen te doen.

Vaak is de vraag:  ‘Waar moet ik ermee naartoe’?  Dikwijls kan je je naasten een plezier doen met iets persoonlijk van de overledene.  Ik vind het mooi om andere, nog bruikbare spullen te schenken aan mensen die het minder goed hebben, of aan een goed doel of een kringloopwinkel

Inboedelopruiming

Nadat mijn vader gestorven is, hebben wij een deel van zijn nog bruikbare spullen naar hulporganisaties gebracht.  Een deel is zelfs in Afrika terecht gekomen, bij mensen die daar veel nood aan hadden.

Neem zeker ook eens een kijkje op se site mollis.be. Liesbet transformeert kledingstukken met sentimentele waarde tot kunstwerken. Kledingstukken bevatten immers veel herinneringen die je koestert. De creaties zijn meer dan kunstwerken. Ze zorgen voor mooie herinneringen, bieden troost en herstellen de levensdraad van bijzondere momenten. Ze geven je een tastbare herinnering van grote betekenis.

Een laatste tip die ik wil meegeven voor als je zelf ooit iemand zou gaan helpen die spullen van een dierbare moet opruimen is: probeer zoveel mogelijk aanwezig te zijn maar dring niets op.  Hou er rekening mee dat de persoon in rouw soms nog niet kan beslissen wat hij of zij wil bijhouden en wat niet, dus heb geduld.  En heb ook respect voor de spullen van de overledene.  Dingen die voor jou nutteloos lijken kunnen soms toch een grote emotionele waarde hebben.  Ga dus respectvol om met iemands nalatenschap.  Ik heb dit wel eens anders zien gebeuren en dat geeft geen aangenaam gevoel.

Mijn conclusie is dus: ontspullen?  Ja, maar op jouw eigen tempo en denk goed na over wat je wil bewaren.  De mooiste herinneringen bewaar je natuurlijk in je hart maar een tastbare herinnering kan hierbij veel steun geven.  

In mijn volgende blog ga ik verder over dit thema, dan heb ik het over hoe je een mooi herinneringsplekje kan maken voor iemand die je zo graag ziet en zo hard mist.  Want rouwen gaat over liefde en over warme herinneringen bewaren.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Troostcadeau.be draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders