Jouw digitale erfenis | Blog | Troostcadeau.be Rouw- en troost attenties
TROOSTCADEAU webshop | Vandaag besteld, ten laatste morgen verzonden!
digitale erfenis

Jouw digitale erfenis

Op 4 februari 2020 viert Facebook zijn 16e verjaardag en wij Belgen zijn nog steeds erg actief op dit platform.  Vanaf 2008 werd Facebook echt populair in ons land en momenteel zijn er maandelijks tussen de 6 en 7 miljoen Belgen actief.

Waar ik het vandaag wil over hebben is dat een Facebookprofiel niet op houdt met bestaan als de persoon achter het profiel sterft.

Op Facebook kun je wel vooraf beslissen wat er met jouw account moet gebeuren wanneer sterft.  Je hebt de keuze uit 2 mogelijkheden:

facebook na overlijden
  • Je laat je account verwijderen
  • Je duidt iemand aan die na jouw dood beheerder wordt van jouw herdenkingspagina. Dit doe je bij ‘instellingen’ > ‘algemeen’ > ‘instellingen voor accounts met herdenkingsstatus’.

Als je geen voorkeur doorgeeft aan Facebook dan kan de persoon die zich hiermee bezig houdt na jouw dood contact opnemen met Facebook om de opties te bekijken.  Facebook zal in dit geval altijd een bewijs van overlijden opvragen.  Als deze persoon besluit om jouw profiel te verwijderen, dan verdwijnt jouw profiel en alle inhoud van het internet. 

Herdenkingspagina

Als je beheerder bent van een herdenkingspagina, krijg je niet de log in gegevens van de overledene. Je beheert die pagina vanuit je eigen account. Je kan in dat geval ook slechts beperkt aanpassingen doen aan de pagina.  Zo kun je bijvoorbeeld wel de omslagfoto aanpassen en je kunt ook vriendschapsverzoeken accepteren. In de berichtjes van de gestorven persoon gaan neuzen of vrienden verwijderen van dat profiel kan niet.

Uiteraard kies jij zelf wie je beheerder maakt van jouw profiel.  Dat kan iedereen zijn, maar hij of zij moet wel zelf een Facebook account hebben.  Op het moment dat jij in jouw account iemand kiest die na jouw overlijden beheerder wordt van je pagina, stuurt Facebook deze persoon een bericht.  Het is dus handig om deze persoon hier vooraf even over in te lichten zodat deze persoon hiervan al op de hoogte is op het moment dat Facebook hem of haar hierover informeert. 

Maar hoe ziet dat er nu precies uit, zo’n herdenkingspagina?  Deze ziet er identiek hetzelfde uit als jouw profiel. Al je info, foto’s en posts blijven bewaard. Als de beheerder van jouw pagina dit toelaat kunnen mensen berichtjes en herinneringen delen op jouw profiel.

Je profiel zal echter niet meer verschijnen in advertenties en je vrienden krijgen ook geen melding meer van jouw verjaardag. Voor je naam zal ook ‘Ter nagedachtenis van’ verschijnen.

Ook op Instagram kun je van je profiel een herdenkingspagina laten maken. Al je foto’s blijven dan bewaard, maar je profiel zal bijvoorbeeld niet meer aanbevolen worden aan andere gebruikers.

Er zijn wel enkele grote verschillen met Facebook.  Zo wordt er op Instagram niemand beheerder van je profiel. Jouw profiel wordt vergrendeld waardoor niemand kan inloggen onder jouw naam. 

Instagram

Ook op Instagram kun je van je profiel een herdenkingspagina laten maken. Al je foto’s blijven dan bewaard, maar je profiel zal bijvoorbeeld niet meer aanbevolen worden aan andere gebruikers.

Er zijn wel enkele grote verschillen met Facebook.  Zo wordt er op Instagram niemand beheerder van je profiel. Jouw profiel wordt vergrendeld waardoor niemand kan inloggen onder jouw naam. 

instagram na overlijden

Op Instagram kun je vooraf niet aangeven wat er met jouw profiel moet gebeuren wanneer je sterft. Na je overlijden moet iemand contact opnemen met Instagram en hen bewijzen van jouw overlijden bezorgen. Die persoon kiest dan of je profiel omgezet wordt naar een herdenkingspagina of gewoon verwijderd wordt.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Troostcadeau.be draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders