Rouw om een miskraam | Verlies & Veerkracht | Pagina voor Professionals
Miskraambegeleiding

Geef vrouwen na een miskraam / abortus / zwangerschapsafbreking
de best mogelijke ondersteuning

Sigrid Christiaens | Gecertificeerd rouwtherapeut & Miskraambegeleider

Als arts, vroedvrouw, doula of andere professional wil je vrouwen zo goed mogelijk begeleiden, zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de kraamperiode.  Helaas gaat niet elke zwangerschap goed en krijg je ook te maken met vrouwen die vroeg in de zwangerschap hun kindje verliezen of die voor de loodzware keuze staan om een zwangerschap al dan niet af te breken.

Ook deze vrouwen wil je graag met alle warmte en zorg omringen.  Alleen is het vaak moeilijk om vanuit jouw vakgebied deze mama’s optimaal te blijven begeleiden op emotioneel vlak.  Dat kan zijn omdat het inhoudelijk verder gaat dan wat jij biedt.  Of misschien heeft de vrouw meer begeleiding nodig dan wat bij jouw takenpakket past.  En het kan ook zijn dat de begeleiding meer tijd vraagt dan wat jij nu kunt geven.  

Vrouwen voelen soms pas maanden of jaren na het verlies dat ze er nog ‘iets’ mee moeten doen.  In eerste instantie lijkt de impact mee te vallen, maar lang nadat jij ze gezien hebt ontstaan er alsnog problemen.  Met de juiste begeleiding na de miskraam, abortus of afbreking, kun je problemen op lange termijn vermijden.

Meer aandacht voor het verlies van een kindje vroeg in de zwangerschap

Vaak weten vrouwen ook niet dat er gespecialiseerde begeleiding na vroeg zwangerschapsverlies bestaat.  Daar wil ik iets aan doen.  Want de opmerking die ik het vaakst krijg, is ‘ik wist niet dat dit bestond’, of ‘had ik dit maar vroeger geweten’.  

Ook al duurde een zwangerschap ‘maar’ enkele weken, ook deze kindjes doen ertoe!  Als ouders weten dat gespecialiseerde hulp mogelijk is, zelfs jaren na hun verlies, is dat voor hen een grote geruststelling.

Wil jij ook déze vrouwen de best mogelijke ondersteuning bieden en merk je dat dit thema meer aandacht mag krijgen? 
Dan nodig ik je heel graag uit om mij en mijn praktijk beter te leren kennen.

Waarom specialiseer ik mij in begeleiding na zwangerschapsverlies?

Als gecertificeerd rouw- en miskraambegeleider richt ik mij  op moeders die vroeg in de zwangerschap hun kindje verliezen.  De reden hiervoor is dat deze mama’s zich meestal heel eenzaam voelen met hun verborgen verdriet.  De omgeving is vaak niet eens op de hoogte en zelfs hun partner begrijpt hun verdriet niet altijd.  

Voor moeders die alleen thuis op het toilet hun kindje verliezen, of moeders die ambulant in het ziekenhuis een curettage ondergaan is er vaak geen vangnet.  De vrijwilligers van ‘Boven de wolken‘ kunnen  nog geen foto’s komen nemen.  De zwangerschap was ook te pril om iets met de koesterkoffer van ‘het Berrefonds‘ te kunnen doen.  En vaak komen deze vrouwen ook niet bij de sociale dienst van het ziekenhuis terecht.  

Bovendien komt het verdriet soms pas jaren later boven.  Ik spreek vrouwen waarbij het verdriet rond hun miskraam plots na 20 jaar weer heel voelbaar is, op het moment dat hun andere kinderen belangrijke stappen zetten in hun leven.

De psychosociale gevolgen van een abortus of zwangerschapsafbreking na prenatale diagnose worden ook vaak erg onderschat.  Het feit dat de afbreking de keuze van de vrouw zelf was, of het feit dat er na een diagnose niet veel keuze was, zorgen ervoor dat de omgeving het verdriet niet begrijpt.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Folders over mijn praktijk
Met plezier bezorg ik jou mijn folders, die je kan meegeven aan vrouwen die een miskraam meemaken. Zo weten deze vrouwen dat er gespecialiseerde hulp bestaat en weten ze die ook te vinden als ze daar nood aan hebben. Het vergroot ook hun vertrouwen in jou omdat jij ze niet los laat maar hen attent maakt op verdere begeleiding. Heb je een (groeps)praktijk of werk je in een ziekenhuis? Dan kun je deze folders ook aan de balie of in de wachtzaal leggen en toevoegen aan de informatiemap.

Gratis E-book ‘Een miskraam verwerken, hoe doe je dat?’
Vrouwen vertellen mij vaak dat ze wel willen rouwen om hun kindje, maar dat ze niet weten hoe ze daar aan moeten beginnen.  Tastbare herinneringen zijn er niet en de omgeving is vaak niet op de hoogte van het verlies.  Daarom maakte ik een gratis E-book met tips en adviezen om aandacht aan hun kindje en hun verlies te schenken.  De inzichten die ik in dit waardevolle E-book deel, zijn een hele belangrijke eerste stap voor deze vrouwen om opnieuw vertrouwen te krijgen in hun lichaam en in de toekomst.  Dit E-book kunnen moeders gratis downloaden op www.verliesenveerkracht.be/gratis-e-book.  Naar deze pagina kun je vrouwen altijd doorverwijzen.  Deze link mag je ook delen op je website of op social media.  Mag ik je vragen om mijn E-book zelf niet verder te verspreiden, maar om vrouwen door te verwijzen naar mijn website, zodat ze het daar zelf gratis kunnen downloaden?

Doorverwijzen indien nodig
Ontmoet jij vrouwen waarbij je voelt dat ze na hun miskraam meer begeleiding nodig hebben?  Dan is het zinvol om hen te wijzen op gespecialiseerde hulp.  Begeleiding kan heel helpend voor hen zijn en je mag hen altijd met mij in contact brengen.  Ik wil dan ook graag benadrukken dat je áltijd mag doorverwijzen.  Een telefonisch gevoelsgesprek met mij is gratis. Vaak hebben vrouwen daar al heel veel aan!

Informatiesessie voor ouders na een miskraam
Organiseer jij wel eens infosessies of workshops voor zwangere vrouwen of vrouwen die net bevallen zijn? Je kunt dit ook doen voor vrouwen bij wie de zwangerschap fout liep. Ik draag graag bij aan een infosessie voor deze moeders. Ik kom dan naar jouw praktijk of naar het ziekenhuis. Ik praat dan over de emotionele gevolgen van zwangerschapsverlies en ga met deze dames in gesprek over hun verlies. De inhoud van zo’n sessie bespreken we onderling: praatsessies in kleine groepjes of een creatieve workshop rond het verlies van een vroege zwangerschap zijn ook mogelijk.

Het voordeel voor hen is dat ze op een hele laagdrempelige manier kennis maken met gespecialiseerde hulp. Het voordeel voor jou en je praktijk is dat jouw aanbod nog vollediger wordt en dat je moeders niet enkel begeleiding aanbiedt tijdens en na de zwangerschap, maar ook als het fout loopt.

Tekstje voor jouw website of de website van je (groeps)praktijk of het ziekenhuis waar je werkt
Op je website staat informatie over de zwangerschap, bevalling, kraamperiode, borstvoeding,… Vermeld je ook iets over wat vrouwen kunnen verwachten als hun zwangerschap bijvoorbeeld na 9 weken fout loopt?  Moeders gaan vaak zelf op zoek naar informatie en komen dan terecht op de website van het ziekenhuis.  Daar vinden ze vooral informatie over de lichamelijke aspecten van een miskraam.  

Omdat jij aandacht wil hebben voor het algemene welbevinden van de vrouw, kan het nuttig zijn om op jouw site iets te vermelden over de psychosociale kant van een vroeg zwangerschapsverlies.  Je kunt bijvoorbeeld een tekstje op je webpagina plaatsen onder het kopje ‘Als het anders loopt’.  Dit tekstje kan ik je aanleveren als je wil.  Zo help jij deze moeders, ook als ze maanden of zelfs jaren na hun verlies op zoek gaan naar een manier om er iets mee te doen.  Je kan hen dan ook doorverwijzen naar mijn pagina www.vroegzwangerschapsverlies.be.

Aandacht voor een miskraam op Social Media
Ben jij actief op Facebook of Instagram?  Deel jij regelmatig informatie over zwanger worden, zwangerschap, bevalling, borstvoeding of het dragen of verzorgen van je baby?  Post jij dan uitsluitend zwangerschaps- en babyverhalen of heb je ook aandacht voor moeders die op een minder roze wolk zitten?  Vrouwen vergelijken zichzelf nogal eens met andere moeders.  Het kan dan ook nuttig zijn om ook te tonen dat niet elk verhaal even rooskleurig is en hen attent te maken op gespecialiseerde begeleiding.  

Zo weten vrouwen dat er ook op dat moment hulp voor handen is.  Ook al denken ze misschien eerst dat extra hulp niet nodig is, ze zullen dan wel sneller de stap naar hulp zetten als ze zich minder goed voelen.  Misschien kan ik af en toe een berichtje schrijven voor jouw social media?  Of misschien vind jij het zinvol om af en toe een post van mij te delen? Je kan mijn praktijk volgen op Facebook en Instagram.

Ik ga heel graag met je in gesprek om te bekijken wat ik voor jou, jouw praktijk, of het ziekenhuis waar je werkt, kan betekenen.  We bekijken dan samen waar ik je kan helpen om jouw begeleiding nog completer te maken.  Geef mij een seintje via onderstaand contactformulier en we spreken elkaar snel.

Ken jij anderen?

Is mijn informatie bij jou terecht gekomen maar ben jij niet diegene die hierin beslissingen neemt?  Werk jij met andere professionals in de geboortezorg  die deze informatie moeten krijgen (gynaecoloog, (hoofd)vroedvrouw, psycholoog, sociale dienst, pastorale dienst, patiëntenbegeleiding…)?  Dan kun je mij via onderstaand formulier hun namen doorgeven, dan contacteer ik hen.

Over mijzelf

Ik ontvang mijn klanten in mijn praktijk in Mechelen.  Meer informatie over mij kun je hier lezen.

Antwoordformulier

Verlies en Veerkracht draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches