Lang geleden - Verlies en Veerkracht
Miskraam lang geleden

Wat als jouw verlies al vele
jaren geleden is?

De jaren verstrijken maar het verdriet blijft

Men zegt dat de tijd alle wonden heelt.  Ik ben het daar slechts gedeeltelijk mee eens.  Bij veel vrouwen blijft het verdriet rond een verlies in de zwangerschap een deel van hun leven, tot aan hun dood.  Het is niet altijd even sterk aanwezig, het gaat op en af.  Maar zolang je niet echt de tijd genomen hebt om er bij stil te staan, om het verdriet toe te laten en om écht te rouwen, blijft het steeds weer terug komen.

Misschien heb je het de afgelopen jaren weg gedrukt omdat je te druk bezig was met je andere kinderen of met je carrière?  Of mogelijk dacht je dat je het wel verwerkt had maar triggert een nieuw verlies nu opnieuw het verdriet rond jouw zwangerschapsverlies?  Ook is het mogelijk dat je na al die jaren in een nieuw rouwproces terecht gekomen bent voor alles wat je al die jaren hebt gemist.

Een kindje verliezen nog voordat je het in je armen kon houden is altijd een traumatische gebeurtenis.  Gelukkig bestaat er nu wel gespecialiseerde hulp en vinden deze mama’s meer en meer de weg naar gerichte begeleiding.  Vroeger was dit echter heel anders.  Na een zwangerschapsverlies of een stil geboren kindje werd er nooit meer over gesproken.  Je kreeg zelfs niet de kans om je kindje vast te houden.  Je kindje werd bij je weg gehaald nog voordat je het kon zien.  Men dacht toen dat men de ouders veel verdriet bespaarde, maar niets bleek minder waar.  Geen afscheid, geen herinneringen, geen naam, niets…   Vragen als ‘wat gebeurde er met mijn kindje?’ blijven door je hoofd spoken.  Het idee dat jouw kindje bij het medisch afval beland is maakt je nog steeds verdrietig.

Tot slot nog even dit

Weet dat dit niet zo hoeft te zijn, het leven kan lichter worden.  Jouw kindje zal voor altijd deel van je leven zijn, maar dat wil niet zeggen dat het verdriet altijd moet overheersen.  Je hebt een hele verdrietige situatie meegemaakt maar ook al is het lang geleden, je kan dit verdriet nog steeds omzetten in een liefdevolle verbinding met je kindje.

Soms gaan vrouwen pas tientallen jaren na hun miskraam op zoek naar begeleiding dus weet dat het nooit te laat is om met jouw miskraam of ander verlies in de zwangerschap aan de slag te gaan.  

Is jouw verlies al zo lang geleden en voel je dat dit nog steeds een zwaarte legt op heel je leven?  Dan ben je heel welkom bij mij om het verdriet rondom jouw verlies alsnog te helen.  Het delen van jouw verlieservaring en het kunnen uitspreken van jouw verdriet kunnen jouw pijn al verzachten en erkenning geven aan al wat je de afgelopen jaren gevoeld en meegemaakt hebt.  Via onderstaande knop kun je een gratis telefonisch gevoelsgesprek met mij inplannen, maak daar vooral gebruik van.

 
Rouwen om een miskraam

Ontvang nu mijn beste adviezen en inzichten.
Download snel mijn E-book!

Rouwbegeleiding

Deze website maakt gebruik van cookies, om jou als bezoeker een optimale website ervaring te bezorgen. Als je doorgaat naar deze website ga je hiermee akkoord.